Dan denk je dat je doet wat je zelf wilt in je eigen bedrijf… (1)

Graag neem ik je mee in mijn ondernemersreis. Een reis van nog geen 1,5 jaar waarin ik al zoveel geleerd heb dat ik dit graag met je wil delen. Geen ‘zo moet je het doen om succesvol te worden’ of ‘zo verdien je 3 ton in een jaar’ blog. Wel een eerlijk verhaal over wat het ondernemerschap met jou als persoon kan doen.

Voor de herkenning bij jezelf, voor het opengooien van de andere kant van het ondernemerschap, omdat het niet altijd alleen maar ‘happy’ is. Maar vooral ook om te laten zien wat ‘de tijd’ en ‘mensen die op je pad komen’ met en voor je kunnen doen.
En omdat het zo fantastisch is om alles te kunnen doen zoals jij wilt, op jouw manier. Moet je alleen wel weten wat dit is…

In dit eerste deel neem ik je mee naar eind 2017, de start van Juist Jij. Vol vertrouwen in het feit dat het me zou lukken, start ik met persoonlijke coaching, prachtig. Ik heb op dat moment wat minder vertrouwen in de inhoud, maar op de één of andere manier voel ik dat het wel goed komt.
Dat was ook zo. De eerste paar maanden…

Het begint direct met klanten, vooral vanuit mijn eigen netwerk. Mensen die ik al persoonlijk ken en die, deels uit nieuwsgierigheid deels uit eigen behoefte, met alle plezier deelnemen aan mijn trainingen. Trainingen die ‘met korting’ of soms ‘als cadeautjes’ gretig worden afgenomen.
Geen probleem, zo doe ik ervaring op en werk ik tegelijkertijd aan tevreden klanten.

Na een aantal maanden merk ik dat het ‘stil’ wordt. Mijn kleine netwerk is uitgeput en het wordt tijd voor het ondernemerschap. Maar ‘hoe dan?’ Neem van mij aan, ik ben echt niet de gezelligste thuis. Het gaat aan je ‘vreten’.
Ik doe braaf wat ik moet doen om zichtbaar te blijven, maar ondertussen hoor ik de hele dag ‘hoe kom ik dán aan klanten?’

Stiekem krijg ik minder vertrouwen in het feit dat het wel gaat lukken, want bewijs had ik immers niet. Geen idee waar ik de klanten vandaan moest halen.

Af en toe komt er ‘een volledig nieuw iemand’ bij en zie ik heel langzaam de lijn stijgen. Vol energie gaan we aan de slag. Na een aantal van die trajecten, merk ik de stijgende lijn, maar merk ik ook mijn weerzin bij de trajecten. Nee he. Hoe maf! Komen er (eindelijk naar mijn gevoel) klanten, vind ik het werk inhoudelijk niet leuk meer! Ik weet niet wat erger voelt…

Ondertussen heb ik de online wereld ontdekt; in die maanden heb ik onwijs veel webinars gevolgd. Vooral van businesscoaches die ‘fantastisch draaien’. Businesscoaches die je in 5 (of 7 of 10) stappen helpen aan een succesvol bedrijf. Of die je in een jaar tijd een omzet van minimaal een ton beloven. Ik heb ze allemaal gezien. En veel van geleerd. En elke keer weer: ‘ja, maar…’

Een coach springt er uit, een prachtige dame die enorm succesvol is op verschillende fronten. Na een life event en Skypesessie besluit ik bij haar een ondernemersopleiding te volgen.

Al halverwege dag 1 loop ik vast; ik heb geen idee met wie ik wil werken. Maar dan ook echt niet. ‘Komt wel goed’ zegt de coach. Super fijn om die woorden te horen van iemand die er verstand van heeft, maar toch.
Op dag 2 zegt dezelfde coach ‘je wordt mijn collega, jij wordt businesscoach. Je hebt alle tools in je, je manier van denken, je doen, ik zie het echt helemaal voor me’.

Ik hoef je niet uit te leggen dat wanneer zo’n succesvol iemand dat tegen je zegt, dit iets met jou als persoon doet. Met je ego. En dat heb ik geweten. Want vanaf dat moment, hoezeer ik me er ook van bewust was, dat dit slechts één persoon was met één mening, was dat waar ik me op ging richten. Businesscoach. Al knaagde er vanbinnen heel duidelijk iets, ik ging er voor.

Met alle gevolgen van dien…

De volgende keer het vervolg, deel 2: Dan denk je dat je doet wat je zelf wilt, blijk je te willen voldoen aan de verwachtingen van een ander.

Ps. Herken jij je in dit eerste deel en wil je voorkomen dat je ook je vertrouwen in je eigen bedrijf kwijt raakt? Klik dan snel hier en zorg ervoor dat jij ontdekt wie je bent zodat jij wel weet wat jij echt wil…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *