Online verkopen kan echt niet

Online verkopen kan echt niet.

Af en toe, lees: heel regelmatig, moet er iets van mijn hart. Zo ook vandaag, houd je vast :-).

Vorige week sprak ik namelijk een onderneemster. Nou ja, sprak, het was meer dat ik haar verhaal aanhoorde. Het ging over je diensten of producten aanbieden op social media, met name over LinkedIn. En daar had deze dame een duidelijke mening over, ‘dit kan echt niet’. 

Ze gaat in één adem door; “Op LinkedIn daar verkoop je niet, daar deel je waardevolle content. Je ziet zoveel mensen zeggen ‘koop nu mijn training’ of ‘kijk hoe gaaf mijn product is’, vreselijk. Je hoort je kennis te delen, te inspireren en je probeert vooral de verbinding aan te gaan met je lezer.”

In haar adempauze, breek ik in: ‘Helemaal eens met die verbinding, maar mag ik je een vraag stellen?’ Ook ik ga in één adem door, bang dat ik haar anders weer kwijt ben. ‘Wat is je doel met al deze berichten?’

Ze kijkt me aan met een blik waaruit blijkt dat ze zich afvraagt of ik blond ben van mezelf, of dat ik mijn haar blond verf…
“Om mensen aan me te binden natuurlijk. Ik wil dat ik ze inspireer zodat ze me gaan volgen. Eerst hier, dan via mijn website en zo raak ik met ze in gesprek.”

‘En dan?’
“En dan? Dan is de kans groot dat ze mijn dienst kopen natuurlijk.”
‘Dus jouw doel met het delen van waardevolle kennis is verbinding maken waardoor je uiteindelijk jouw diensten gaat VERKOPEN?’

“Precies, je begrijpt het.”
‘Mooi, wat is dan het verschil met het direct aanbieden van bijv. een training?’

Eerst verschijnt die blik weer van hierboven, totdat opeens het voormalige kwartje valt. Het antwoord is heel zacht te horen: “mmm, er is eigenlijk geen verschil”.
Nee, lieve onderneemster, er is inderdaad geen verschil.

We verkopen allemaal op social media

We kunnen er heel geheimzinnig over doen, of we zeggen gewoon zoals het is, we verkopen allemaal op social media. De één door middel van het delen van waardevolle, inhoudelijke kennis. De ander door inspirerende posts. Een derde door heel duidelijk een bepaalde dienst of een product neer te zetten.

Natuurlijk willen we verbinding en contact maken. Natuurlijk doet de toon en de manier waarop er toe. Maar waarom zijn we met elkaar zichtbaar op bijv. LinkedIn? Precies, om, net zoals die onderneemster hierboven, ervoor te zorgen dat mensen je leren kennen, leuk gaan vinden en gaan vertrouwen. (Inderdaad, de know, like, trust factor 😉 ) Met het uiteindelijke doel, verkopen.

De post die ik hierover schreef op LinkedIn, heeft inmiddels de 13.000 views bereikt, talloze berichten, likes en er zijn meer mensen posts gaan schrijven hierover waarin ik getagd word.

Waarom? Omdat het zo enorm herkenbaar is.
Posts die gaan over directe verkoop, verdwijnen in de massa, worden niet geliked en gaan al snel verloren. ‘Want daar vinden we wat van’. We lijken wel een soort aversie te hebben tegen directe verkoop. Een taboe om toe te geven dat…
Terwijl we ons er allemaal ‘schuldig’ aan maken…

Dat roer mag om. Vandaar dat ik sinds kort juist dit soort berichten bekijk, like en voorzie van positief commentaar. Dat doe ik om 2 redenen:
1. Veel wat er aangeboden wordt is namelijk enorm waardevol. Misschien niet direct voor mij, of voor dit moment, maar misschien wel voor een ander in mijn netwerk.
2. Degene die dit organiseert/aanbied, is mede ondernemer. Iemand die net zoals jij en ik, probeert zichtbaar te zijn en klanten te krijgen. Laten we elkaar steunen.

Natuurlijk zitten er schreeuw berichten tussen, mensen die het écht op een nare toon e.d. doen, tuurlijk. Je hoeft ze ook niet allemaal meteen te gaan liken, maar dat is wat anders, dat begrijp jij ook wel.
Het gaat erom dat we elkaar zien, elkaar iets gunnen, zowel qua zichtbaarheid als klanten.

Hoe zit het met jou?

Ik ben natuurlijk enorm benieuwd hoe jij dit ziet. Herken je het of stijger je echt van frustratie na het lezen van dit halve boekwerk? Wil je het hier met me delen?

Hoe denk jij eigenlijk over ‘verkopen op social media’?
Kan dit, mag dit en hoe doe jij dit?
Wat doet het met je als iemand iets aanbiedt? Irritatie, lef, stoer, vervelend…?

Ik wil je uitdagen er eens echt bij stil te staan. Te voelen en te achterhalen wat jouw gevoelens je vertellen. Wat je gedachte er allemaal van vindt. En om er vervolgens mee aan de slag te gaan, om elkaar te steunen als mede ondernemers. 

Want hé, verkopen op social media kan écht niet. En toch doen we het (stiekem) allemaal…

Liefs,
Wendy


Ps. benieuwd naar het LinkedIn bericht? Je vindt hem hier:
https://www.linkedin.com/posts/wendyvdbos_je-ziet-steeds-meer-mensen-hun-dienst-verkopen-activity-6632540792672002048-o_C4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *