Simpele vragen ~ Ben jij JIJ? (2)

“Oh ja, zij is zo spontaan! Altijd een gezellige drukte. Klets ook met iedereen, reageert altijd snel, altijd grappig. Lekker nuchter ook, het leven gaat haar voor de wind. Ze is direct en je weet altijd wat je aan haar hebt, simpel.”  

Over wie ze het hebben? Ik vermoed over mij. Want zo kwam ik altijd over. En regelmatig nog steeds. Ben ik dit dan niet? Oh jawel hoor, voor een groot deel wel. Ik ben spontaan en vrij nuchter. Ik heb een mooi leven en ja, ben ook vrij direct. En toch.  

Toch zou dit niet de omschrijving zijn die ik zou geven over mezelf. En dat is bijzonder. Kom ik dan zo anders over dan wie ik werkelijk ben? Of denk te zijn? Mmm, ben ik dan wel mezelf bij anderen?
Een vraag om even bij stil te staan. Want wat zegt dit over mij? Wat zegt dit over ons als mensen? Of over jou?

Ben jij JIJ? Ben jij dezelfde persoon als ik je ontmoet op een feestje of als professional in je werk? En hoe sta jij in je gezin? Hetzelfde of toch weer net even anders? Hoe omschrijven anderen jou? Zoals je wilt? Of zoals je bent? Best eens een leuke uitdaging om te onderzoeken…  

Als kind ben je echt je pure zelf. Totdat anderen je ‘grenzen’ laten zien. Die van hen of die van jezelf. Nodige, nuttige en regelmatig ook onnodige. Of er gebeuren dingen in je leven die pijn doen. Kan iets heel kleins zijn of iets heftigs, dat doet er niet eens echt toe. Pijn willen we niet, dus daar bescherm je jezelf tegen. Je kiest onbewust een overlevingsstrategie. In welke vorm dan ook. In welke context dan ook. Zo worden we nou eenmaal gevormd.

Afhankelijk van je karakter, je opvoeding en de gebeurtenissen in je leven, word je zoals je nu bent. Je mooie zelf, alleen wel gevormd. Je ontwikkelt en de pure jij ontwikkelt mee. Alleen vaak niet meer zo puur als eerst. Gebutst door wat dan ook. Zichzelf beschermend voor wat dan ook. Bewust en onbewust.

Begrijp me goed, dat is niet per definitie verkeerd of negatief. Het is alleen de vraag of dit gedrag ook echt bij je past. En of je dit gedrag wilt. Of dat je dit gedrag laat zien om iets te verbergen. Je onzekerheid, je angst, je kwetsbaarheid, vul maar in.

Durf jij echt te zijn wie jij bent? Met je hoofd én je hart? Met je mooie kanten én met de dingen die pijn doen? Je pure zelf? Ben jij JIJ?   Laat je het me weten, ik ben benieuwd.

Juist Jij

Wordt vervolgd, deel 3 – ‘Hoe dan JIJ’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *