Ik doe toch alles zoals het moet, waarom krijg ik dan geen klanten?

‘Ik begrijp er niets van, ik doe alles zoals ik geleerd heb van mijn businesscoach, maar er komen nog steeds geen klanten’.
Dat is precies wat de dame tegenover me zegt. Onderuitgezakt en moe zit ze me vragend aan te kijken ‘zeg jij het maar, ik weet het niet meer’.

Eerlijk gezegd, begrijp ik het ook niet, tenminste, niet wanneer ik naar haar website kijk. De businesscoach heeft goed werk geleverd: Ze heeft een prachtig aanbod, ze weet op wie ze zich richt en hoe ze dit moet communiceren.
Er is alleen één maar: is dit ook wat ze wil doen, waar ze echt blij van wordt? Want dat is het enige wat ik niet teruglees in haar website; haar aanbod en haar ‘dit ben ik verhaal’ matchen niet. Sterker nog, lijken wel 2 verschillende personen. Dus, aan de slag.

Hoe kijk je naar je bedrijf?
Ik werk tijdens de eerste bijeenkomst in een traject met Playmobil, dus ik vraag aan haar: pak eens een poppetje die staat voor je bedrijf.
‘Oh die had ik al gezien hoor, dat is deze’. Ze pakt direct een verpleegster en zet deze in het midden voor ons op tafel. De verpleegster staat met de rug naar haar toe, want ze heeft haar gezicht naar mij gericht. Vertel…

‘Nou, tijdens mijn coaching en ondersteuning zorg ik voor degene die bij mij zit. Ik zorg ervoor dat we de tijd en ruimte hebben voor alle dingen die er op dat moment bij hem/haar spelen. Ook heb ik aandacht voor ‘hoe dit komt’ en wat er allemaal bij komt kijken. We staan er bij stil wat voor veel ruimte zorgt bij de coachee. Daarna zorg ik ervoor dat ze met tips weer naar huis gaat om dingen anders aan te pakken’.

Hoe kijk je naar jezelf?
In deze eerste bijeenkomst ga ik nog nergens inhoudelijk op in. Het gaat me om bewustwording, dus alles wat ze me verteld is goed en ‘vind ik niks van’, behalve ‘prima’. Mijn reactie is dan ook ‘oké, en pak nu eens een poppetje die staat voor jou als persoon’.

De vraag moet even landen, maar al snel veert ze op uit haar stoel, gaan haar schouders omhoog en komt er energie in haar manier van praten. Ze pakt één van de clowns uit het ‘leger’ en zegt stralend ‘dit ben ik’. ‘Ik houd van positiviteit, heb humor en weet er vaak iets gezelligs van te maken. Niet te zwaar, maar luchtig’.

Juist. Voel je hem al?
Ze zet de clown zo’n 25 centimeter naast de verpleegster. En deze clown staat wel met haar gezicht naar haar toe.
We zijn er bijna, ik vraag haar nog een ‘mini’ poppetje te pakken die staat voor haar ‘gevoel, emotie, verlangens, hart, puurheid’. Ze pakt deze en zet hem vlak bij de clown. De verpleegster staat er alleen bij. Tenslotte vraag ik haar een volwassen poppetje ‘zonder opsmuk’ te pakken; een volwassen poppetje die niets uitbeeld, geen attributen heeft e.d. Ze heeft er even de tijd voor nodig, maar vindt er dan een die bij haar past. Deze zet ze in het midden neer.

En dan…
Ik vraag haar of de poppetjes ‘zo goed staan’. Ze kijkt me verwarrend aan, kijkt nogmaals naar haar poppetjes, schuift wat, zet ze weer terug en vraagt aan mij ‘waarom staan die verpleegster en clown zover uit elkaar? En waarom staat dat volwassenpoppetje zo in het midden, als of ze niet weet wat ze wil?’
Tja, zeg jij het maar is mijn antwoord.

‘Het lijken wel twee werelden: De verpleegster wil graag zorgen, maar die clown is dat zorgen eigenlijk zat, wil graag positief zijn, vooruit kijken en luchtig. Niet dat zware zorgen en gedoe steeds’. Dus daarom staat mijn ‘mini poppetje’ ook bij de clown en niet bij de verpleegster. Ik wil dat helemaal niet’.

Daar heeft ze het antwoord op haar eigen vraag ‘hoe komt het nou dat ik geen klanten heb?’
Ze heeft een prachtig aanbod, ze doet alles ‘volgens de boekjes’, maar ze wil het eigenlijk helemaal niet. Ze is er goed in, kan veel betekenen, maar ze wil het niet, het voelt niet goed. En dus komt het niet over. En dus krijgt ze geen reacties en dus…

Opnieuw
En tja, toen zijn we simpelweg opnieuw begonnen. Opnieuw kijken wat ze wel wil. Met wie dan precies en wat dan? Ze had al een prachtige basis liggen, dus er ontstond vrij snel een volledig nieuw aanbod, maar wel helemaal anders. Binnen een aantal weken stond er een compleet ander bedrijf. Met een compleet andere vrouw tegenover me, vol energie. En jawel, dat werd ook opgemerkt door de mensen in haar omgeving, de eerste klant heeft zich gemeld…

Dit is dan ook precies de reden waarom ik altijd begin met ‘jou’. Ik wil dat je letterlijk ziet wie je bent en hoe je kijkt naar je eigen bedrijf. Zodat dit matcht en je alleen dat gaat doen wat je echt graag wilt. En met wie. Van daaruit kun je prachtige diensten ontwikkelen en je marketing gaan opzetten. Met het gewenste resultaat: klanten! Echt.

Wat is jouw grootste struggle bij het starten van je bedrijf? Vind je het ook lastig om te bepalen wat je precies wilt? Of voor wie? Of wat? Laat het me hieronder weten, ik ben benieuwd!

De hierboven genoemde dingen zijn een aantal van die vragen die bij het opstarten van je bedrijf een grote rol spelen. Ik wil graag met je meedenken, gewoon om je een aantal vragen te stellen zodat jij direct een stap kan zetten bij het omzetten van je ideeën naar een persoonlijk en onderscheidend bedrijf. Helemaal gratis! Nu is het een kwestie van doen: klikken op onderstaande link:

Meld je hier aan voor je 30 minuten gratis Skype gesprek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *