Doen waar je blij van wordt… maar dan écht.

Naast me zit een dame van 35 jaar. Ze is twee jaar geleden begonnen met haar coachpraktijk en had een vliegende start: ze heeft een groot netwerk waar de mensen haar wisten te vinden, ze kwamen op haar af als bijen op honing en ze voelde zich helemaal in haar element.

Totdat
Totdat ze merkte dat er minder aanvragen in haar mailbox kwamen. De mensen binnen haar netwerk ‘raakte op’ en er belden geen klanten meer. Er kwamen ‘gaten’ in haar agenda en regelmatig had ze meer ‘vrije tijd’ dan ze wilde. Toen besefte ze dat ze iets moest gaan doen, ze moest gaan ondernemen. Daar ging ze vol enthousiasme mee aan de slag. Maar na 3 maanden hard werken, kwamen er nog steeds geen klanten. Haar energie was op, ze werd moedeloos en langzaam gebeurde er niks meer.

Wie ben jij?
Deze coach maakt in haar werk gebruik van een test waarin mensen ‘zichzelf beter leren kennen’. ‘Echt fantastisch, ik gun het iedereen, het levert je zoveel op’. Ik hoor het haar nog zeggen.

Wat gaaf dat je zo’n test hebt, dan weet jij ongetwijfeld goed wie je bent, dus dan wordt dit voor jou ‘appeltje-eitje’, was mijn reactie. Pak eens een beeld die staat voor jou?
Dit is inderdaad geen probleem, ze pakt direct een volwassen poppetje uit mijn leger Playmobil. ‘Dit ben ik, met blote voeten op de grond, simpele, lekker zittende kleren, staart in en klaar. Precies deze’.
Fijn dat je een goed beeld gevonden hebt, pak er dan nu ook eens een paar die staan voor jouw kwaliteiten? Dus voor de dingen waar zij (ik wijs naar haar volwassen poppetje) goed in is, wat ze goed kan.

Wat ik goed kan?
Ze kijkt verbaast van het leger naar mij en weer terug. Ze zoekt tussen de poppetjes, pakt er een paar, maar zet ze ook allemaal weer terug. Vervolgens zakt ze onderuit en zegt ‘ik kan helemaal niks’.
Nu is het mijn beurt om verbaasd te kijken: ‘je zegt net tegen me dat je een fantastische test hebt waarin mensen zichzelf beter leren kennen. Heb je deze test zelf wel eens gemaakt?’
‘Natuurlijk heb ik deze test zelf gemaakt, een aantal keer zelfs.’ Je voelt hem al aankomen, ik vroeg direct ‘wat kwam daar uit dan?’

‘Nou dat is het gekke, er komt elke keer iets anders uit’.
Huh? Mijn hersenen denken dan direct van alles over deze test, maar daar gaat het nu natuurlijk niet om.
‘De ene keer kwam er uit dat ik goed kan organiseren en heel erg houd van plannen en duidelijkheid. Een andere keer kwam er uit dat ik goed kan zorgen voor anderen en een derde keer kwam er uit dat ik erg sportief ben’.
Dat zijn een aantal hele mooie eigenschappen, herken je jezelf er ook in? Was mijn vraag na dit verhaal. Wederom verbaasde haar antwoord mij…

‘Ik herken me helemaal nergens in, ik ben namelijk helemaal niet sportief, houd niet van zorgen voor mensen en plannen en organiseren kon ik vroeger op school al niet. Maar omdat dit wel allemaal uit de test komt, doe ik nu allemaal dingen waar ik niet goed in ben en waar ik ook niet blij van wordt. En dat kost me zoveel energie.’
Ik ben inmiddels van mening dat deze test echt nooit meer ingezet mag worden, want ergens klopt er iets niet, dat moge duidelijk zijn.

Doen waar je blij van wordt.
Ik kan me goed voorstellen dat je daar moe van wordt. Wanneer ik alleen maar dingen moet doen die ik niet wil of niet kan, dan is dat een energielek. Dus ik doe een laatste poging; ‘wat vind je dan wel leuk om te doen?’
Ze glimlacht en pakt er een poppetje met een kwast en verfpalet uit. ‘Ik houd van schilderen en creatief bezig zijn’. ‘Wanneer ik daar mee bezig ben, dan word ik helemaal rustig en komen de ideeën en plannen vanzelf’.

Ik glimlach terug en vraag haar wanneer ze dit voor het laatst gedaan heeft. Ze kijkt me met opkomende tranen in haar ogen aan en zegt ‘Ongeveer een jaar geleden, op het moment dat het niet meer lekker liep in mijn bedrijf. Toen ben ik allerlei dingen gaan doen waarvan ik dacht dat ze moesten.’

‘Niet sportief, niet zorgen voor anderen, niet goed in plannen en organiseren.’ Wel ontzettend creatief en niet alleen met materialen. Er kwam direct weer ruimte voor ideeën die ze ver weg had gestopt, maar waar ze ontzettend enthousiast van werd.
Ze had stiekem heel helder voor ogen met wie ze wel en niet wilde werken. Nu nog combineren met dat waar ze echt blij van wordt. Tenminste, wanneer ze ervoor durft te kiezen om met haar ‘fantastische test’ te stoppen, want dat is wel een dingetje…

Nadat we hier een tijd over door hadden gepraat zie ik de energie terugkomen. Er zit een compleet andere dame naast me. En de plannen en ideeën kwomen als vanzelf, super om te zien.

Hoe zit het met jou?
Doe jij waar je goed in bent en blij van wordt? Had jij de poppetjes er makkelijk uit kunnen halen? Weet jij waar je goed in bent? Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar jouw grootste kwaliteit en hoe je deze inzet in je eigen bedrijf? Laat het me hieronder weten, leuk!

Ben je er net als ik van overtuigd dat je jij je eigen bedrijf bent? Mocht je net begonnen zijn met je eigen bedrijf of wil je starten en wil je hier écht iets van maken? Laat me dan met je meekijken tijdens een (gratis) 30. min. Skypegesprek. Een stukje op weg helpen in deze zoektocht. Want hé, een persoonlijk en onderscheidend bedrijf begint echt bij jou. Jij bent je bedrijf. En wanneer jij doet wat je leuk vindt en waar je goed in bent, dan gaat het stromen, echt.

Meld je hier aan voor je gratis Skype gesprek…

Trouwens, heb jij al ontdekt van WIE jij blij wordt om mee te werken? Nee? Download heel snel mijn (gratis) e-book…
‘Ontdek je ideale klant in 3 stappen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *