Ben jij de grootste uitsteller van de maand? ~ Wedstrijd

Zoals de titel al aangeeft, we gaan opzoek naar de grootste ‘uitsteller’. Zelf heb ik eigenlijk nooit last van uitstelgedrag. Ik vind mensen die daar wel aan doen ook altijd een beetje ‘gedoetjes’. Niet om de mensen zelf hoor, maar omdat ik ze gewoon niet begrijp. ‘Je hebt bedacht dat je iets wilt of moet doen, nou doe het dan gewoon.’ Makkelijker kan ik het niet maken, gewoon doen.

Totdat
Totdat ik opeens iets merkte bij mezelf. Ik heb een switch gemaakt binnen mijn bedrijf en ergens wist ik dat het goed zou zijn om je ‘warme markt’,  dus simpelweg de mensen die het dichtste bij je staan of waarvan het handig is dat ze precies weten wat je doet’ op de hoogte te brengen van deze switch. Niks ingewikkelds, puur een mailtje opstellen waarin ik beschrijf wat ik nu precies doe, contactpersonen toevoegen en ‘verzenden’ maar.

Maar ik merkte dat ik het wel 3x verschoof in mijn agenda. Dat was het eerste signaal. Ik maak namelijk altijd een planning per week. Soms heb zelfs ik ‘geen zin’ of ‘inspiratie’ om het op dat moment te doen en dan heb ik de deal met mezelf dat ik dit mag ruilen met iets wat binnen die week nog moet gebeuren. Op die manier voorkom ik dat het ‘uitstelgedrag’ of zelfs ‘afstel-gedrag’ wordt. Werkt echt prima voor mij, ik haal (oké, bijna) altijd mijn weekdoelen en klaar.

Maar nu werd dit simpele e-mailtje voor de derde keer in 1 week tijd ‘gewisseld’ van plek. Toen was het opeens vrijdagmorgen 10.00 uur en stond het wederom op de planning. Einde van de werkweek, dus doen! Ik zat naar mijn laptop te staren, moest ‘eerst nodig nog een bericht op social media plaatsen, mailtjes beantwoorden, planning voor de week erna maken, app-jes beantwoorden, iemand bellen, broodje eten enz’. Het heeft daadwerkelijk tot 15.00 uur geduurd voordat ik op ‘verzenden’ klikte. En dat voor een simpel mailtje.

Daarna was mijn eerste gedachte ‘waar deed ik nou zo ingewikkeld over?’ en de 2e was ‘dus dit is uitstelgedrag’. En van dat laatste moest ik geloof ik nog het meeste bijkomen. Want wat gebeurde hier nou precies? Tijd voor een stukje zelfreflectie ?

Wat maakte dat ik iets zo ongelofelijk simpels als een mail sturen zo voor me uitschoof?
Ik heb er serieus een tijd over nagedacht. Woorden en dingen als ‘spannend, onzekerheid, wat zal men er van vinden, naar wie moet ik dit dan sturen, vinden ze het niet raar dat ik dit doe, is dit niet heel dom’ kwamen spontaan in me op. Gevolgd door de zin ‘boeiend, iedereen vind er toch wel wat van’. Lekker tegenstrijdig dus.

Het gebeurt wel vaker dat ik me afvraag wat iemand er van vindt, maar dan druk ik op hetzelfde moment gewoon op de ‘plaatsen/verzenden’ knop o.i.d. Dus wat was het verschil?
Opeens wist ik wat het verschil was. Het grote verschil met al die andere berichtjes die ik ‘simpelweg gewoon plaats’, was dat deze mensen heel dichtbij me staan. Of waar ik eerder mee heb gewerkt. Of die ik al jaren ken. Of die ik misschien nog wel eens tegenkom. DIE DUS EEN MENING KUNNEN HEBBEN DIE ZE ZOMAAR UIT KUNNEN SPREKEN EN WAT IK DUS WEL DEGELIJK SPANNEND SCHIJN TE VINDEN.

En dat was het hele eiereneten. Online berichten plaatsen, prima. ‘Veilig achter een schermpje, als er een reactie komt, is het altijd onder je post of in een chatberichtje en het is ook zo weer verdwenen van je tijdlijn.’ Plus het feit dat je het merendeel van de mensen niet eens persoonlijk kent. ‘Vreemde mensen vertellen wat ik doe, waarom en hoe’, geen enkel probleem. Vele malen makkelijker dan bekende.

Best een gekke conclusie: ‘bang zijn voor de mensen waar je het minst bang voor hoeft te zijn’. Wat kan een mens toch bijzonder in elkaar zitten.
Maar goed, ik heb het ‘probleem’ getackeld, weet waar het in zit en klaar weer. Voorlopig switch ik niet, dus zo’n mail zal er niet snel meer uit hoeven. ‘Uitstelgedrag probleem’ weer opgelost.

Maar nu even naar jou. Want bijna iedereen schijnt dus last te hebben van uitstelgedrag. Ik nu natuurlijk niet meer, maar jij waarschijnlijk nog wel ?.
Heb je er wel eens over nagedacht hoe het komt waardoor je dingen uitstelt? Heb je al ontdekt wát je precies uitstelt? Waar zit het hem precies in? Ben ontzettend benieuwd wat er bij jou allemaal uitgesteld wordt en hoe dit er uit ziet. En natuurlijk wat voor gevolgen het heeft gehad! Wat is er daardoor niet of te laat gebeurd? Laat je het me hier weten?

Wedstrijd
Om onszelf soms niet al te serieus te nemen, lijkt het me leuk om er een wedstrijd van te maken: ‘wie is de grootste uitsteller van de maand?’
Bewijs aan mij dat jij dit bent door het delen van jouw grootste uitstelverhaal, hieronder of via een mailtje naar wendy@juistjij.com.
De winnaar is degene met het mooiste verhaal met het grootste gevolg. Wat je kunt winnen? Gratis deelname aan het Breakfast & More evenement op 15 mei. Hoe gaaf is dat! Dus reageer nog deze week (t/m vrijdag de 27e) en wie weet eet jij gratis mee!

Mocht je trouwens ook mee willen ontbijten, leren over het ondernemerschap en tegelijkertijd ook nog netwerken, kijk dan sowieso op https://www.juistjij.com/breakfast-and-more/. Lees je er alles over en kun je je meteen aanmelden. Lijkt me super leuk om je daar te ontmoeten!

Stel het nou niet uit om je uitstelverhaal te sturen he, anders schiet het nog niet op ?.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *