Wat kan ik nou nog meer doen om klanten te krijgen?

“Ik sta ’s morgens op met veel energie en zin om te beginnen aan mijn dag. Ik heb een heel aantal to do dingen op mijn lijstje staan en ga hier direct mee aan de slag. Na 3 uurtjes heb ik dan alles gedaan wat er op het lijstje staat. En dan houd het simpelweg op.’

Dat is precies wat Robert tegen me zegt wanneer we elkaar voor het eerst spreken. Hij is nu ruim een half jaar bezig met zijn eigen bedrijf en weet niet hoe hij aan meer klanten zou kunnen komen. Mijn reactie is natuurlijk ‘euh wat houdt er dan simpelweg op?’

‘Nou, dan weet ik gewoon niet meer wat ik nog meer moet doen. Ik wil er alles aan doen om klanten te krijgen zodat ik geld ga verdienen, maar ik kom gewoon niet verder dan het weer veranderen van mijn website, het beantwoorden van een mailtje, het schrijven van een Facebook/LinkedInpost en dat soort dingen. Wanneer ik dit dan gedaan heb, overvalt me het gevoel van, en nu? Wat moet ik nu dan gaan doen om ervoor te zorgen dat ik klanten krijg? En wanneer ik dat eenmaal denk, overvalt me een neerslachtig gevoel. Dan word ik onzeker, denk ik dat het me nooit gaat lukken en ben ik bijna niet meer instaat om mezelf te activeren iets te gaan doen’.

Pff is mijn reactie. Dat lijkt me inderdaad niet fijn. We praten een tijdje verder over de dingen die hij allemaal al doet en over dingen die hij allemaal nog zou kunnen doen. Niet omdat het van mij moet, maar omdat dit zou kunnen helpen om meer klanten aan te trekken. Want tja, die ene post op LinkedIn of Facebook wordt lang niet door iedereen gezien.

We hebben het over netwerken, mails sturen, mensen bellen, je warme markt aanboren, organiseren van workshops, webinars, nieuwsbrieven, e-book, lezingen, ideale klanten interviewen en dat soort activiteiten. Allemaal mogelijkheden die je kunt doen om klanten te laten weten dat je er bent.

Opeens zegt hij ‘tja, eigenlijk zeg je niets nieuws’. Waarop ik in de lach schiet en antwoord ‘dat had ik je van tevoren wel kunnen vertellen.’ De vraag is natuurlijk: ‘wat maakt dat je al deze dingen niet doet, je hebt er immers alle tijd voor?’
Daar moet hij even over nadenken. ‘Ik denk,’ begint hij voorzichtig, ‘dat het te maken heeft met het feit dat ik niet zo goed weet wat ik nou precies wil doen met mensen.’

Aangezien hij nog in de ‘denkmodus’ blijft zitten, wacht ik even. En hij gaat verder.
‘Nou ja, dat is niet helemaal waar, want ik weet dat ik echt ontzettend graag wil dat mensen die meer dan 40 uur per week werken, meer gaan bewegen. Omdat ik weet en zelf ervaren heb wat er met je gebeurt wanneer je dit niet doet.’

‘Dus dan weet je wel wat je wil doen’, is mijn vrij ongenuanceerde reactie.
‘Tja, maar dat doen zoveel mensen al, daar zijn al genoeg sport en beweegcoaches voor, wat kan ik ze dan nog bieden?’ ‘En trouwens, wanneer ik dit  tegen mijn vrouw zeg, begint ze al direct te lachen omdat ze het nut er niet van inziet en totaal niet begrijpt waarom ik dit wil.’

Juist, dus eigenlijk zit er achter de vraag ‘wat maakt dat je al die dingen die niet nieuw voor je zijn om klanten te gaan werven niet doet, het antwoord: ‘omdat mijn vrouw er het nut niet van in ziet en er al zoveel mensen zijn die precies hetzelfde doen en jij niet weet wat jij dan nog te bieden hebt?’

‘Euh, ja, dat denk ik wel’ is zijn reactie. En meteen er achteraan ‘maar dat is eigenlijk best maf, dan laat ik de mening en activiteiten van anderen bepalen of mijn bedrijf succesvol wordt of niet’.

Toch fijn dat soort kwartjes die direct vallen. En nee, dat betekent niet dat het vanaf dat moment meteen helder is en Robert direct weet wat allemaal te doen. Maar het betekent wel dat hij begrijpt wat hem tegenhoudt. En wat hij direct te doen heeft: 1, zijn vrouw vertellen wat zijn beweegredenen zijn, want echt, al pas ik niet in zijn doelgroep, zelfs ik ben hier weer eens over gaan nadenken, en 2, ontdek wat hem bijzonder maakt t.o.v. al die anderen die hetzelfde doen. Want inderdaad, ‘niets is meer nieuw’ op deze wereld, alles is al eens bedacht of gedaan, maar het feit dat JIJ degene bent die het op JOUW manier aanbiedt/doet, maakt het anders. En daar passen mensen bij. Maar dan moet je dit wel weten van jezelf.

Wat doe jij eigenlijk wanneer je je ‘standaard acties’ heb gedaan en je nog tijd over hebt? Heb jij ontdekt wat je tegenhoudt om al die andere dingen te doen waarvan je eigenlijk wel weet dat je ze verder brengen dan waar je nu staat? Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig, laat het me hieronder even weten?

Mocht je dit nou niet precies weten, vraag dan hier direct een (gratis) Skype Call aan van 30 minuten aan waarin ik je een aantal vragen stel die je gegarandeerd aan het denken zetten. Zodat je wel de antwoorden weet en je wel aan de slag gaat met alles wat er nodig is om jouw droombedrijf waarheid te laten worden. Maar dan écht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *