Succesvol, ik doe er niet aan. Of toch, maar dan anders.

Je herkent het vast wel, van die verhalen over mensen ‘die zo enorm succesvol zijn’. Mensen die ‘het gemaakt hebben’. Of enorm rijk zijn geworden door dat wat ze doen. Of enorm veel volgers hebben. Of…

Ik ken deze mensen natuurlijk ook. Tenminste, ik ken mensen die veel geld verdienen. En met enorm veel volgers. En ja, daarin hebben ze inderdaad succes. Maar toch… Ergens wringt het enorm. Door de definitie en door de definitie die wij er als maatschappij aan geven. En dus stop ik er gewoon mee, simpel.

Laatst zag ik mooi een tv programma waarin Erben Wennemars met een klas intelligente jongeren sprak over het woord ‘succesvol’. En ook daar kwamen voetbalspelers en presidenten die allemaal als ‘succesvol’ werden omschreven. Opeens zei ik hardop tegen de tv, (heb je dat ook wel eens, dat je tegen de televisie praat, haha) ‘wat een onzin’. Mijn man keek me enigszins vreemd aan en toen begon ik na te denken…

Onzin
Want wat maakte dat ik opeens riep ‘wat een onzin’?
Misschien heb je mijn post hierover al gelezen of mijn video over dit onderwerp al gezien op Facebook,(www.facebook.com/juistjij) maar ik vind het dus ‘onzin’ dat bijv. een voetballer, ‘succesvol’ genoemd wordt omdat hij zo goed kan voetballen, daardoor bekend is en heel veel geld verdient.

Ik vind het leuk voor hem hoor en fijn dat hij zo’n mooi talent heeft en daar van kan leven (zegt trouwens niets over mijn mening over de belachelijk hoeveelheid geld wat een voetballer verdient, maar dat is weer iets anders ;-)). Maar het zegt echt helemaal niets over hem als vader, broer, zoon, vriend, partner enz. En toch is hij succesvol. Als mens of als voetballer? Precies, in ieder geval als voetballer. En maakt hem dan ook als persoon ‘succesvol’.

Wanneer je doelen stelt en deze behaald, dan mag je dit ‘succesvol’ noemen. Wanneer je vervolgens nieuwe doelen bedenkt en deze, om wat voor reden dan ook, niet behalen, zijn ze dan opeens niet meer ‘succesvol’? Telt het behalen van de vorige keer dan niet meer?

Of je begint een bedrijf (wat ik al een succesvol moment op zich vind). En dat loopt (nog) niet zoals je wilt. Ben je dan niet succesvol omdat ‘men’ bedacht heeft dit pas is wanneer je agenda vol staat en je mega veel geld binnen haalt? Poeh, wat een onzin.

Pfff
Nou dat dus. Verder gaat het goed met me hoor, maar dit moest ik toch even kwijt.
Ik denk namelijk dat iedereen die leeft zoals hij of zij denkt te moeten leven en dat doet wat hij/zij denkt te moeten doen, succesvol is. Je niet ‘wel of niet’ succesvol kunt worden, maar simpelweg gewoon bent.
Ongeacht of iets lukt. Ongeacht of iets mislukt. Het feit dat je doet wat jij wilt en leeft zoals je hart je ingeeft, zonder te willen voldoen aan de verwachting van anderen, dat vind ik succesvol.
Maar dan echt.

Nu ik even heerlijk van me af heb kunnen tikken, ben ik natuurlijk enorm benieuwd hoe (niet) eens je het met me bent… Hoe kijk jij aan tegen het woord ‘succesvol’? En dan niet de definitie he, die kennen we wel. Gewoon, hoe voelt dit woord voor jou? Laat je het me hieronder weten?

Tot slot
Vorige week was mijn eerste Breakfast & More, voor ambitieuze ondernemers die de dag goed willen beginnen met ontbijt, leren over het ondernemerschap en willen netwerken tegelijk. En even eerlijk, er waren 3 deelnemers. Niet de 10 die ik wel had willen hebben. Ben ik nu minder succesvol? Omdat ik mijn doel niet gehaald heb? Ik laat het over aan jou…

We hebben een heerlijk ontbijt gehad, elkaar ontmoet en leren kennen én geleerd over je ideale klant. Omdat ik besloot het toch door te laten gaan, omdat mijn hart me in geeft dat dit is wat ik fijn, leuk en mooi vind. En precies daarom ben ik succesvol. En wanneer er de volgende keer wel 10 mensen deelnemen, ben ik niet succesvoller. Nee, dan ben ik nog net zo succesvol als de eerste keer. Puur omdat ik doe wat ik denk te mogen doen. Cool he.

Wil je de volgende keer trouwens aansluiten bij het Breakfast & More? Lijkt me leuk!
Op vrijdag 15 juni gaan we weer lekker ontspannen eten, netwerken én leren over het ondernemerschap. Je leest er hier alles over…

Leef zoals JIJ denkt dat je mag leven en ook jij bent succesvol.
Maar dan echt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *