Doe wat goed voelt! Jahaaa, maar wat is dat dan?

Je hoort tegenwoordig niet anders: Ga doen wat goed voelt voor jou!
En, ‘wat wil jij dan zelf?’ is ook zo’n vraag.
Vorige week werd ik daar opeens zelf zo naar van, dat ik dacht blehh, hou op met je ‘wat wil je dan zelf vragen’. Geen idee wat ik voel of wat ik wil, dat is precies het hele eieren eten!

Het kwartje viel…
Ik doe er zelf ook aan mee hoor en vraag dit ook regelmatig aan mijn klanten.
Laatst kreeg ik prompt precies dezelfde reactie als ikzelf ook had ervaren ‘ja, maar wat wil ik dan?’ Ze keek me aan en vroeg direct er achteraan ‘wat vind jij dat ik moet doen?’

Toen viel er bij mijzelf een kwartje: Zij vroeg aan mij wat ik dacht dat zij moest doen?
Ondanks dat dit een zin is die helemaal niet fijn leest, begrijp je vast wat ik bedoel. Want, zou zij dan echt gaan doen wat ik denk dat ze moet gaan doen?

Waarom dan? Omdat ik ondernemerscoach ben? Omdat ik weet hoe het zou kunnen werken? Natuurlijk weet ik wat helpend is en wat minder, maar daar gaat het in de basis niet om. Want wat voor de een werkt, werkt niet voor een ander enz. Het moet passen bij jou. De manier waarop kunnen we samen naar kijken, maar het ‘wat’ stukje is echt iets van jou. Jij bent de expert.

Vergelijken
Het zette me wel aan het denken. Want hoe komt het eigenlijk dat we vaak niet weten wat we nou eigenlijk zelf echt willen? Ik kwam tot de conclusie dat het heeft te maken met het woord VERGELIJKEN. Want dat is wat we als mens volgens mij steeds doen. En waarmee we het onszelf zo ongelofelijk ingewikkeld maken.

Om aan te geven dat jij echt niet de enige bent die hier last van heeft, neem je mee in een persoonlijk stukje over mijzelf en mijn bedrijf:
Een hele goede businesscoach zei op een gegeven moment: ‘Dat Playmobil is leuk, maar volgens mij moet je daar mee stoppen’. Au en oh. Ik heb deze coach heel hoog zitten en begreep ook wat ze bedoelde. Het bracht me direct aan het wiebelen want ‘als iemand die heel veel geld verdiend en weet hoe het werkt, dit zegt, dan zal ze wel gelijk hebben’. Dus de twijfel is gezaaid.
Kom ik vorige week een andere businesscoach tegen waar ik uitgebreid mee heb gesproken en die ook hele goede zaken draait. Zegt zei opeens ‘je hebt echt goud in handen met dat Playmobil’. Oh en ah.

En wat wil ik?
Twee topcoaches. Twee mensen met verstand van zaken die ontzettend goed zijn in wat ze doen. Die verder zijn in het ‘ondernemerswereldje’. En nu sta ik daar, voor mij gevoel, tussenin. Wel/niet blijven werken met Playmobil.
De eerste reactie onder het filmpje wat ik hierover heb gemaakt was: ‘Doe wat je zelf wilt. Wat goed voelt voor jou.’
‘Aaaahhh, daar is die weer!’
(Mocht je trouwens dit filmpje willen zien: https://www.facebook.com/juistjij/videos/1683237765117234/)

Voor mijn gevoel kies ik dus nooit goed.
Puur omdat ik me vergelijk met twee anderen. Beide zijn top. Maar ik kan maar één advies gaan opvolgen. En dus wordt het tijd om terug naar mezelf te gaan. De rust te pakken waarin ik weet dat mijn gevoel meer gaat spreken. Waarin ‘dingen’ ontstaan en vorm krijgen. En dan voelen we vanzelf wel wat het mag worden. Het mag een keuze van mij zijn. Of het nou ‘de juiste, verstandigste of misschien wel een verkeerde keuze is volgens…’. Maar ja, het is wel een dingetje.

Wat maakt dat het voor jou soms ook een dingetje is dat jij ook niet altijd weet wat je wilt of voelt? Met wie vergelijk jij je dan? Of wil je voldoen aan de verwachting van wie?
Uiteraard is de vraag daarna, wat heb je nodig om hier los van te komen? Dat is ook iets wat alleen jij zelf weet, dus mij hoef je dit niet te vragen ;-).

Wanneer dit nou geen dingetje voor je is, laat me dan alsjeblief weten hoe je dit doet! Laat me hieronder weten hoe jij dit aanpakt. Kan ik zeker van leren!

Komt goed.
Wanneer jij weet hoe je weer bij je gevoel en bij jezelf terug kan komen, dan komt het antwoord vanzelf weer op je pad. Met alle consequenties en gevolgen van dien :-). Maar dat kan jij.
Zorg ervoor dat je tijd maakt voor jezelf. Dat je loskomt van anderen. Van verwachtingen bij jezelf en van anderen. Want daar gaat het helemaal niet om. Het draait om jou. Helemaal.

Maar dan écht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *