Geld, het is me toch een dingetje…

Geld. Het is me toch een onderwerp. Het blijkt voor veel mensen echt een dingetje te zijn.
Er is namelijk altijd wel iets mee. ‘We hebben het te weinig, niet genoeg, willen niet teveel geld hebben (ja echt, denk er maar eens over na), vinden het lastig om in te schatten hoeveel geld onze producten/diensten mogen kosten, vinden dingen vaak te veel geld kosten’ enz.

Ik kom zelden ondernemers tegen die aangeven; ‘geld interesseert me totaal niet, het is helemaal niet belangrijk, ik heb genoeg dus maakt het me allemaal niet uit’ o.i.d..
Ja, ik kom wel ondernemers tegen die ‘geld genoeg hebben’ of geen kostwinnaar zijn en niet ‘moeten’ werken, maar die hebben dan opeens totaal geen idee wat prijs moet zijn voor hun product of dienst. En zo is er altijd wel iets.

Prijs
‘Wat vind jij van mijn prijs?’ of ‘Ik ben benieuwd hoe jij over mijn tarief denkt’ krijg ik regelmatig als vraag. Nou daar mag jij benieuwd naar zijn, maar heel veel ga ik daar niet over denken/vinden. Want dat is namelijk niet aan mij.
Wanneer jij denkt dat jouw coachsessie €350,- per uur mag kosten, je dit zonder zweten en rode vlekken in je nek aan je klanten kan vertellen én het ook verkoopt, prima! Hetzelfde geldt voor wanneer jij je goed voelt om dezelfde sessie voor €45,- aan te bieden.

Waarde
Zeg ik dan helemaal niks? Tuurlijk wel. Maar ik noem geen bedragen. Omdat het in de basis niet gaat over geld en hoe ik hier tegenaan kijk, maar over waarde. En dat is precies wat ik met mensen onderzoek; waar heeft iemand last van of belang bij? Wat is het verlangen en hoe verhoudt jouw product of dienst zich daarmee?
Wat levert het resultaat hem op wanneer hij met jou gewerkt heeft? En wat gebeurt er wanneer hij het niet doet?

Het gaat niet over geld, maar over jou.
Wanneer je het dan over waarde hebt, gaat het 9 van de 10 keer helemaal niet over de waarde van een product/dienst. Tuurlijk, jij biedt een waardevol product of dienst, daar ga ik voor het gemak maar even vanuit. Jij bent de expert en goed in dat wat je biedt want anders was je er nooit aan begonnen. Maar daar zit het hem dus vaak helemaal niet in.

Meestal gaat het over de waarde van jou als persoon. Hoe jij naar jezelf kijkt zegt heel veel over je prijzen. ‘Weet ik wel genoeg om er geld voor te vragen’, ‘ze vinden het vast te duur‘, ‘zo bijzonder is het nou ook weer niet wat ik doe’, ‘die en die vraag veel minder of meer, dus…’, ‘wat zal iemand anders er wel niet van denken als ik dit bedrag vraag’ enz.

Herken je dit? Het heeft vaak met overtuigingen te maken die jij tussen je oortjes hebt gestopt. En dan kan ik (of iemand anders) wel tegen je zeggen ‘je prijs mag zeker verdubbeld worden wanneer ik naar de waarde die je biedt kijk’, maar wanneer jij over jezelf denkt dat je dit niet waard bent, tja, dan voelt dit helemaal niet fijn en werkt het niet.

Natuurlijk zijn er ook andere dingen waar je rekening mee mag houden bij het vaststellen van je prijs, (wat doet de markt, wat heb je nodig, enz.) maar het gaat vooral over de waarde. De waarde van het resultaat voor je klant én de waarde die jij jezelf toebedeeld. Hoe je denkt over jezelf en over de mate van (on)zekerheid die in jou als ondernemer huist.

Jij biedt je klant wat hij/zij nodig heeft. Wat hem verder helpt. Op welk gebied dan ook. En daar mag best een zakje geld tegenover staan.

Voordat je begint te rekenen, kijk naar de waarde van het resultaat voor je klant én vooral naar je zelf. Over jouw geldbeeld. Of euhh, zelf-waarde-beeld ?.

Ik ben benieuwd wat dit onderwerp doet met jou, wat jouw relatie is met het woordje geld. Ik kan er nog wel 5 blogs over schrijven geloof ik. Er hangt zoveel mee samen voor veel van ons! Deel je jouw mening hierover hieronder of per mail met me? Ben benieuwd!

Ga ik eens op onderzoek uit waaraan ik een keer geld voor mezelf aan ga uitgeven, want dat is ook zo’n dingetje…

Maar dan écht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *