Ga staan voor wat je kunt!

Pf, soms verbaas ik me echt over hoe mensen naar zichzelf kijken en hoe ze over zichzelf praten. Neem nou de dame die ik vorige week tegenover me had zitten…

Een dame met ontzettend veel idealen, kwaliteiten en echt mega enthousiast over haar plannen. Samen gaan we aan de slag om de basis onder haar bedrijf echt goed neer te zetten. Omdat ze, zoals ze zelf zegt ‘niet goed meer weet hoe het aan te pakken’.

Jezelf in beeld
Voordat we praktisch en concreet gaan bouwen, laat ik eerst iemand naar zichzelf kijken: Je zet jezelf in beeld met Playmobil en vervolgens daarmee ook je bedrijf. Om te kijken of het beeld wat je over jezelf hebt matcht met het beeld over je bedrijf. Vaak klopt dit (gelukkig!), maar soms worden er twee totaal verschillende dingen neergezet. En dan begint er vaak van alles te wiebelen…

Kwaliteit
Het duurt even voordat deze dame zichzelf in beeld heeft. Het woord ‘kwaliteit’ is voor haar een lastig iets. Met zinnen als ‘Wat kan ik dan goed’ en ‘ach, dat valt ook wel mee’ wordt elk sterk punt weer van tafel geschoven. Uiteindelijk staan er een zestal mooie dingen. Toen ze vervolgens haar bedrijf in beeld ging zetten, stonden alle kwaliteiten opeens aan de kant, ‘nee, die past er niet bij hoor’. Bleef niet heel veel van dat bedrijf over…

Ik wijs apart naar elk ‘kwaliteiten poppetje’ en vraag haar ‘kan je goed zorgen voor anderen of niet?’ ‘Euh, ik denk van wel, maar niet heel erg goed’.
Volgende kwaliteit, ‘kan je goed plannen of kan je dit niet?’ ‘Wel een beetje, maar er gaat ook wel eens iets mis, dus blijkbaar toch niet’.

Zucht.
Zo ging het met alle 6 de kwaliteiten. Na de laatste kijk ik haar aan en zeg ‘Wat een onzin’. Ze kijkt me met grote ogen aan ‘euh hoezo?’.
Ik ken deze dame al iets langer en weet hoe goed ze is in precies die dingen die zij steeds afzwakt. En dat zeg ik haar ook. ‘We weten beide dat je ontzettend goed bent in precies die dingen die hier voor ons staan, wat maakt dan dat je dit nu bij allemaal afzwakt en er niet voor durft te gaan staan?’

Overtuigingen
En ja hoor, daar zijn de tranen. ‘Omdat dit voelt als opscheppen’. ‘Omdat ik niet weet of anderen dit niet raar vinden’. ‘Omdat je dit niet over je zelf hoort te zeggen’. ‘Omdat ik altijd heb gehoord dat het niet goed genoeg is’. ‘Omdat….’ Nou vul zelf maar in wat voor overtuiging jij hebt.

Wat voor overtuiging heb jij die je belemmert om te gaan staan voor datgene wat jij goed kunt? En wat ook heel belangrijk is om uit te stralen wanneer je een eigen bedrijf hebt. Want wanneer je kapper bent, maar je denkt niet dat je goed kunt knippen, dan weet ik wel zeker dat ik in ieder geval niet mijn haar door jou wil laten knippen, snap je?

Deze dame mag nog wel een aantal stoeipartijen aangaan met haar overtuigingen. Ze heeft prachtige ideeën, ze weet ontzettend veel. Alleen durft ze er niet voor te gaan. En op de een of andere manier, ruiken klanten dit en blijven ze weg. Echt!

Dus, waar ben jij goed in? Wat is jouw kwaliteit waardoor mensen meteen weten dat ze bij jou moeten zijn? Gewoon omdat je dit uitstraalt? Deel het met me door het me hieronder te laten weten, ben echt benieuwd of je durft te staan voor wat je kunt…

Nou dat was me weer een heel verhaal. Mijn talent is het in ieder geval niet om heel kort verhalen te vertellen ;-). Maar goed, mocht er ook maar één iemand zijn die nu gaat nadenken over de beperkende overtuigingen die hij/zij heeft en die de deur uit schopt, dan is het al die woorden meer dan waard geweest.

Zijn je overtuigingen grotendeels de deur uit en blijven er alleen nog allerlei vragen over als ‘met wie wil ik dan precies werken’ of ‘hoe geef ik mijn producten vorm’ of wat dan ook? Maak gebruik van mijn gratis Skypecall gesprekken van 30 min. Kijk ik direct met je mee! Je hoeft alleen maar op deze link te klikken en de rest volgt vanzelf :-).

Wens ik jou toe dat je gaat staan met je schouders naar achter en je borst vooruit. Gewoon omdat je goed bent in dat wat je ergens stiekem wel weet. Durf, ga en doe!

Maar dan écht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *