Word comfortabel met het oncomfortabele, iehhhh!

Heb je dat ook wel eens, dat je aan het einde van de dag in je agenda kijkt en denkt ‘is het me weer niet gelukt om dat te doen terwijl ik het me nog zo voorgenomen had’.
Ik heb dat gelukkig zelden, maar zo af en toe betrap ik me ook op zo’n gedachte. Ik vraag het ook wel eens aan klanten ‘wat maakt dat het niet is gelukt?’ Niet oordelend, meer constaterend. Dat is vaak al confronterend genoeg ;-).

Wanneer we dan samen kijken naar precies dat deel wat niet is gelukt, komen we vaak tot de conclusie dat het gaat om iets wat we spannend of eng vinden. Of natuurlijk gewoon heel vervelend, dat kan ook, maar ook daar zit vaak een andere emotie achter dan ‘geen zin’.

Bellen.
Neem nou mijn laatste klant, we spraken een aantal dingen af die ze uit zou gaan proberen en simpelweg ook gewoon zou gaan doen. Allemaal verschillende marketing activiteiten. Puur om te ontdekken wat wel en niet bij haar past. Ze had namelijk geen idee, maar dat is nu wel anders!
Blog schrijven, check.
Post op verschillende social media kanalen, ging allemaal simpel, check.
Warme netwerk aanspreken, half.
Filmpje maken, met moeite, maar check.
Een oude bekende (klant) bellen, nope.

En dat was precies het stukje wat doorschoof in haar agenda, iemand opbellen. Uiteraard zijn we daar op in gegaan. ‘Spannend, eng, niet weten wat te moeten zeggen, niet over willen komen als pushen enz’.
Nou ben ik de laatste die zal zeggen wat iemand wel en niet zou moeten doen. Past bellen niet? Prima, doen we wat anders, maar daar gaat het me nu niet om.

Doelen.
Het gaat me om het oncomfortabele gevoel wat ‘bellen naar een bekende klant’ in dit geval oproept. Wat maakt nou precies dat je iets spannend vindt? En wat heb je er voor over om je doelen te behalen?
“Huh, doelen? Waar komt die switch nou in een keer vandaan?”

Nou, dat is niet ‘in een keer’, het is heel logisch. Ik leg het je uit.
Stel, je hebt bedacht dat je elke maand €500 meer wilt verdienen dan je nu doet. Dan moet je iets anders gaan doen om dit doel ook te behalen. Anders was het je al wel gelukt met je huidige acties. En we weten allemaal, ‘wanneer je doet wat je altijd doet, krijg je wat je altijd krijgt.’

Stel dat je dit doel kan behalen d.m.v. het bellen van bestaande klanten. Dan is het maar net hoe belangrijk dit doel voor je is of je het ook gaat doen. Wat levert het je op wanneer je die €500,- meer hebt per maand? Iets voor jezelf, je gezin, vakantie, opleiding of wat dan ook maar.

Wanneer je daar aan denkt en je weet dat de acties die je daarvoor moet doen ervoor gaan zorgen dat je je doel haalt, dan ga je ervoor. Dan spring je. Dan voel je je even oncomfortabel, maar je weet ook dat je het wel overleefd.
En spring je niet, of minder diep dan nodig, dan is dit helemaal niet erg! Dan voel je je iets comfortabeler, alleen dan kun je niet verwachten dat je je doel gaat halen. Dan krijg je misschien €250,- meer per maand. Ook leuk en niets mis mee, maar dat was niet je doel.

Snap je of praat ik nu heel erg Chinees? (daar heb ik soms last van als ik iets duidelijk probeer te maken, voor mij klinkt het dan logisch terwijl de ander me echt heel raar aan zit te kijken ;-))
De mate waarin jij je doel wilt halen is ook de mate waarin jij het oncomfortabele aangaat. Wanneer je het toch doet geeft je dit niet alleen een kick, maar kom je ook tot de conclusie dat je het hebt overleefd én dat je je doelen behaald. Hoe tof!

Wanneer je het nu dus kan omdraaien, je acties koppelt aan je doel, wat voor acties ga jij dan nu toch doen? Welke actie voelt mega oncomfortabel, maar is niet dodelijk?
Ik ben reuze benieuwd! Deel het hieronder, krijgen anderen misschien ook weer inspiratie en geef jij ze het zetje om het ook echt te gaan doen!

Bij welke acties voel jij je oncomfortabel? Het zit vaak vooral tussen onze oortjes, we zien spoken die er niet zijn. Ga het zonder emotie bekijken en probeer het. Bedenk tijdens deze vakantie eens je doelen, zet er acties op en ga doen. Kom je steeds meer in je comfortzone én haal je je doelen zodat…

Mocht je binnenkort gebeld worden door me, schrik niet, ik werk aan mijn doelen en spring in het diepe.

Maar dan écht ;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *