Hoe ga jij te werk? Ik vaak achterstevoren…

Vandaag wil ik je even stil laten staan bij ‘hoe jij te werk gaat in je bedrijf’. En met die vraag bedoel ik hoe ontstaan bij jou diensten/workshops/producten?
Het is echt grappig om hier eens bij stil te staan, het is namelijk vaak in veel meer ‘typische jij dingen’ terug te vinden.

Ik stel je deze vraag omdat ik hem zelf een tijdje geleden kreeg ‘hoe ga jij te werk met het creëren van nieuwe diensten/workshops/producten?’
Na hier even bij stil gestaan te hebben, was mijn antwoord ‘achterstevoren’. Een groot vraagteken verschijnt boven haar hoofd, dus leg ik haar uit wat ik daarmee bedoel…

Achterstevoren
De laatste keer dat ik een nieuwe workshop ging geven, heb ik eerst mijn globale idee op social media gezet. Het thema en een paar sub thema’s, verder niks. Omdat, even heel eerlijk, de inhoud er nog helemaal niet was. Geen idee welke opdrachten er bij zouden komen, in welke volgorde en al dat soort dingen. Op het moment dat er aanmeldingen kwamen, ben ik de workshop gaan uitdenken. Wat dan vervolgens ook heel snel ontstaat, omdat je wel ‘moet’. Heerlijk.

‘Toevalstreffer’ zou je kunnen denken, maar met mijn nieuwste dienst is het precies op dezelfde manier gegaan: tijdens een ontspannen ‘bij praat’ gesprek met een onderneemster vertel ik haar over mijn ‘het zweeft ergens plan’.
Ik hoor mezelf nog zeggen: “gewoon een half jaar met een ondernemer optrekken. 1x Per maand een sessie, maar zonder vooraf bedachte structuur, gewoon doen wat nodig is. Op persoonlijk vlak of op ondernemersvlak. Omdat het zakelijke in mijn beleving één is met het persoonlijke stuk van jou als ondernemer. Als het maar te maken heeft met ontwikkeling. Heerlijk lijkt me dat.”

‘Klinkt goed’ zegt ze. En we kletsen weer verder over haar vakantie. Twee weken later krijg ik een mail ‘of ik dat traject al heb uitgewerkt, ze wil graag met me aan de slag’.
Huh? Dat traject zweeft nog ergens in mijn hoofd en nee, dat heb ik nog helemaal niet uitgewerkt.

Diezelfde middag heb ik het traject ‘een soort van uitgewerkt’ en haar een voorstel gedaan. Waar ze volmondig ‘ja’ tegen zei. Eerst iets verkopen, dan pas ontwikkelen. Volledig achterstevoren dus.

Hoe doe jij dit? Wanneer je bijvoorbeeld een workshop gaat geven? Denk je het eerst helemaal uit, maak je draaiboeken en perfectioneer je het volledig voordat je het gaat verkopen of doe je het net zoals ik achterstevoren? Begrijp me goed he, er is geen goed of fout, het is een manier van werken. Het is maar net wat bij jou past en waar je je prettig bij voelt.

Even miepen
Toch ben ik ook even kritisch, want bedenk je wel dat er vaak enorm veel tijd in gaat zitten wanneer je een workshop, dienst of product eerst volledig uitwerkt. Blijkt ditzelfde product, om wat voor reden dan ook, niet aan te slaan, dan ben je enorm veel tijd ‘kwijt’. En nee, daar leer je ook weer van en is niet erg, kost gewoon enorm veel tijd.

Achterstevoren heeft ook wel eens een nadeel hoor, het kan namelijk ook voor een beetje stress zorgen, moet je opeens ‘heel snel, heel concreet’ worden. Ieder voordeel dus een nadeel ?.

Weet je wat wel heel leuk is, je kunt jouw manier van ‘ontwikkelen’ vaak op verschillende manieren terug zien in je eigen leventje. Zo blijkt het helemaal niet zo gek dat ik ‘achterstevoren’ ontwikkel. Ik doe veel dingen zo.
Zo las ik in de trein altijd de krant van achter naar voren, begon ik vroeger op school met de laatste vragen tijdens een proefwerk en kijk altijd als eerste naar de desserts voordat het hoofdgerecht in beeld komt. Ook draai ik tijdschriften altijd om voordat ik begin.
En tenslotte, als mensen me een aantal vragen tegelijk stellen, begin ik altijd met de laatste. Ach ja.

Nu ben ik natuurlijk wel enorm nieuwsgierig hoe jij dit aanpakt, ben je een ‘van tevoren alles uitdenker’ of een ‘achterstevoren werker’? Wat levert het je op en wat is er misschien lastig aan? Ben benieuwd, laat je het me weten door me een berichtje te sturen? Hieronder of via wendy@juistjij.com. Lijkt me tof.  

Vorige week had ik het over mijn ‘borrelplan’. En het is heel maf, maar dat is iets wat ik eerst ga uitwerken en dan pas wil gaan verkopen. Volledig uit mijn comfortzone deze volgorde, ben benieuwd hoe me dit gaat bevallen, hihi.
Beloof je me dat je er eens goed over na gaat denken wat maakt dat jij het doet zoals je doet? Maar dan écht? Top!

Nieuwsgierig geworden naar dat ‘nieuwe traject’? Je leest er hier alles over. Oh ja, kan best zijn dat wanneer je de tekst een week later nog eens leest, deze compleet anders is, wordt steeds meer zoals het moet zijn, klein detail bij dat ‘achterstevoren’ werken ?.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *