De overeenkomst tussen het ondernemerschap en ‘de roze wolk’

Je weet het vast nog wel, dat gevoel toen je bij de KVK naar buiten liep. Dat gevoel toen je website klaar was en live ging. Of toen je een ‘prachtig’ aanbod deed op social media. Bijna euforisch.

Tenminste, dat was ik wel.
Ik liep vol trots dat KVK kantoor uit, ‘dit gaat lukken, ik voel het’.
‘Nu gaat vast snel de telefoon’ dacht ik toen mijn website in de lucht was.
‘Dit is zo’n gave training, dit loopt in no time vol’. Ik wist het zeker.

Zo dacht ik ook. Ik was er van overtuigd en ‘had er alle vertrouwen in’.
Totdat er helemaal niet direct klanten kwamen. Er niemand mijn website leek te kunnen vinden, behalve mijn moeder die vol trots zei hoe ‘gaaf ze hem vond’. Leuk, maar dat is toch niet direct mijn ideale klant ?.
En waar bleven eigenlijk die 100 duimpjes en hartjes op mijn Facebook bericht? Ziet nou echt niemand hoe ‘gaaf, tof, helpend, fantastisch, noodzakelijk’ mijn training is?

Wat hierboven staat is bij IEDERE ondernemer ‘ergens in het proces’ minimaal 1x aan de orde. Met de nadruk op IEDERE en minimaal…
Bij de een direct aan het begin, de ander start fantastisch en krijgt er later mee te maken. Na een wijziging van dienst of verandering van doelgroep.
Dat hoort erbij, maar DAT VERTELLEN ZE JE NIET bij de KVK. Of daar lees je niets over op social media. Het is ‘gefeliciteerd, veel succes’ en vooral veel succes verhalen, recensies en blije ondernemers.

Roze wolk
Het is precies hetzelfde als bij de zogenaamde ‘roze wolk’, waar je alle ouders over hoort spreken. Ik weet natuurlijk niet of jij kinderen hebt, maar zo ja, je weet het vast nog wel ‘gefeliciteerd, geniet er lekker van’. ‘Lekker bijkomen, uitrusten en vooral genieten’. Oh dat GENIETEN!

Nou, lieve mensen, ook daarin ben ik altijd eerlijk geweest, hoe fantastisch ik onze beide jongens ook vind, hoe schattig, lief en prachtig ze ook zijn, ik heb nooit begrepen wat die roze wolk is. Eerder donder blauw. Huilen, krampjes, duizend voedingen, slaap tekort, nog meer huilen, uitputting en, had ik huilen al gezegd?
Niemand die je er over vertelt als je zwanger bent. Ook niet de verloskundige waar je toch zeer regelmatig komt in die 9 maanden… Niemand die je voorbereid op die eerste maanden na de bevalling. Niemand die er uit zichzelf over begint. Het is allemaal ‘schattig, heerlijk, prachtig, mooi en fantastisch’ wat je tegenkomt.
Totdat ik een keer zei dat ik het helemaal niet fantastisch vond, eerder loodzwaar. Heftig en pittig. En dat ik meer dan moe was. Toen kwamen de verhalen. De herkenning.

Zie daar de overeenkomst: we maken van de enorm pittige eerste maanden na de geboorte van een baby een ‘roze wolk’ en we verwachten van het ondernemerschap dat ‘de telefoon direct rood gloeiend staat’ en er ‘rijen klanten opgesteld in groepen van 10’ voor je deur staan zodra je website online is. Of meteen volle trainingen, workshops of webinars waar direct iedereen je aanbod koopt.

Dat is gewoon niet de realiteit.
Natuurlijk zijn er prachtige momenten met je baby. Natuurlijk is het niet alleen maar ‘kommer en kwel’. Zijn er echt roze lichtstraaltjes tussen de donker blauwe wolken.
Natuurlijk krijg je fijne klanten. Natuurlijk komen er mensen op je workshop af en misschien loopt je bedrijf heel snel heel goed. Fantastisch.

De realiteit is echter lang niet zo rooskleurig als je overal hoort en ziet.
Dus heb ik besloten de andere kant van de medaille te vertellen. Al vanaf het begin van mijn ondernemersreis neem ik mijn volgers mee in de ‘ups’ en de ‘downs’. Omdat we daar recht op hebben.

Niet om te miepen, niet omdat ik aandacht wil. Niet omdat ik een enorm negatieve kijk op de dingen hebt. Maar omdat ik een eerlijk mens ben.
Ik geniet van de prachtige dingen in het ondernemerschap en baal van de lastige. En ik denk dat iedere ondernemer dit herkend. Dat het zorgt voor opluchting. Dat de gevoelens die je soms hebt er mogen zijn. Logisch zijn. Je bent niet de enige.

Daarom dus. Eerlijk en puur. Als mens én als ondernemer.
Ik ben benieuwd wat je van dit verhaal vindt. Herken je jezelf er in of heb jij er een totaal andere kijk op? Wil je het hieronder met me delen?

Herken je de ‘donder blauwe wolk’ in je ondernemerschap? Wil je hier iets aan doen?
Ga terug naar de basis, naar jezelf met de training ‘Zet jezelf én je bedrijf in beeld’ met Playmobil op 23 november.
Je zet jezelf in beeld, kijkt eerlijk naar wie je bent, wat je kunt en hoe dit op dit moment vorm krijgt in je bedrijf. Het geeft je direct inzicht in jezelf en je bedrijf. Zodat je ook direct ziet wat jij te doen hebt om je bedrijf meer ‘roze wolk’ gehalte te geven.
Meer weten? Je leest er hier alles over. Is de laatste plek voor jou?

Lieve ondernemer, laten we vooral eerlijk tegen elkaar zijn. Over alle fantastische dingen die we mee maken én over de lastige kant van het verhaal. Voor de herkenning. Zodat we weten dat we niet de enige zijn. We elkaar kunnen versterken en elkaar kunnen inspireren. Maar dan echt.

Op naar pure mensen, pure ondernemers.
Ik gun het je van harte.
Juist Jij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *