Durf jij eerlijk te zijn over je bedrijf?

Laat me raden, toen je de titel las, dacht je ‘ja, natuurlijk’.
Gaaf! Ik hoop dat je er aan het einde van deze blog nog steeds zo over denkt ?

Een tijdje terug heb ik een post geplaatst op de welbekende social media platforms waar ik veel reacties op kreeg.
Het ging erover dat iemand aan mij vroeg ‘waarom deel je ook dingen die niet goed gaan?’ Gaat het je soms om de aandacht?

Wanneer je me een beetje kent, zie je waarschijnlijk mijn ogen groot worden en mijn wenkbrauwen omhoog schieten. ‘Om de aandacht?’ Waar heb je het over?
Het is veel ‘hieperdepiep’ op social media. Super leuk en heerlijk enthousiast. Moeten we vooral ook blijven doen, laten we vooral onze successen delen.

Ik weet natuurlijk niet hoe het bij jou is, maar bij mij is niet altijd alles ‘succesvol’ en ‘fantastisch’. Ik maak ook mee dat een training niet vol is, de klanten niet in busladingen vol voor mijn deur staan of dat ik even geen ‘flow’ ervaar.

Begrijp me goed, dat is helemaal niet erg. Je leert er veel van. Je kijkt waar het aan ligt, wat er anders (of beter) kan en gaat weer door. Het zegt niets over jou als mens, al leggen we al snel dat lijntje.
Het gaat mij er om dat we het vaak niet met elkaar delen. Dat we ons ervoor schamen dat het allemaal niet in een keer goed gaat. Dat we bijna geen antwoord willen geven op de vraag ‘hoe het gaat met je bedrijf’.

Toen deze meneer mij de vraag stelde waarom ik ook minder leuke dingen deel, vroeg ik direct aan hem, ‘waarom doe jij dit niet?’. Hij was even stil, keek me aan en zei ‘dat vind ik geen fijne vraag’.
Tja, die reactie krijg ik wel vaker wanneer ik vragen stel, maar heel wijs hield ik mijn mond en wachtte af.
Tot mijn verbazing antwoordde hij heel oprecht en eerlijk. Precies het antwoord wat ik eigenlijk wel wist: ‘omdat ik me ervoor schaam wanneer er dingen niet goed gaan en ik niet wil dat andere mensen dit weten’.

‘Dank je wel voor je eerlijkheid’ was mijn reactie en beide waren we even stil. Hij moest zijn eigen zin even verwerken volgens mij ;-).
Vervolgens ontstond er een open een mooi gesprek waarin het ging over de mooie én minder mooie kanten van het ondernemerschap. En wat dit doet met jou als persoon. Hij ging weg met de woorden ‘dank je wel, echt heel bijzonder dit’. Hoe simpel kan het zijn.

Nu ben ik benieuwd of je nog steeds hetzelfde antwoord geeft op de vraag ‘durf jij eerlijk te zijn over je bedrijf?’
Nog steeds ‘ja?’ Top!
Zo niet, wat zit er bij jou achter? Wat maakt dat jij niet oprecht en eerlijk durft te zeggen hoe het gaat? Wil je het hieronder met me delen?

Het is geen must he om eerlijk en open te zijn over dingen die je niet leuk vindt. Nee hoor, niks moet. De zin ‘alles wat je aandacht geeft groeit’ krijg ik vaak genoeg te horen. Dus hebben we het liever niet over de dingen die niet goed gaan, want stel je voor…
Ik vraag me alleen soms af wat het je oplevert wanneer je niet eerlijk zegt hoe het gaat met jezelf of je bedrijf? Hoe dat voor je voelt. Word je daar dan wel gelukkig van?
Natuurlijk zit niemand te wachten op ‘ge-droeftoeter’. En laten we er absoluut ook geen klaagzang van maken. Maar eerlijkheid lijkt me op z’n minst een mooi begin.

Waarom? Ik merk dat het zorgt voor verbinding. Verbinding met de ander. Doordat we eerlijk durven zijn, onze succes kunnen delen én elkaar op kunnen zoeken wanneer het even niet zo prettig is, worden we steeds meer een beetje mens. Een puur en echt mens.

Even eerlijk? Dat is mega lastig. En kwetsbaar. En veel wikken en wegen, want ‘wat zullen ze er allemaal van denken’.
Maar oh wat is het mooi. Wat geeft het je een ruimte. Ruimte om je hart open te stellen en precies dat te delen met elkaar wat bij je leeft. Ik gun het je van harte. We zijn het simpelweg waard.

Op naar steeds meer echte bedrijven en pure ondernemers.

Juist Jij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *