Je hoeft alleen maar jezelf te zijn… Juist.

Tijdens een bijeenkomst met ondernemers, schoof er een man aan op de bank. Hij vertelde over zijn ‘heerlijke dag’: “zo fijn, je staat voor een groep en het enige wat je hoeft te doen is ‘jezelf zijn’. Hoe makkelijk kan je het hebben…”

Juist.
Ik knikte vriendelijk en mompelde iets als ‘ja, inderdaad’. Tegelijkertijd dacht ik ‘noem dat maar makkelijk’.

Je hoort het momenteel overal, ‘wees jezelf’. En begrijp me goed, daar ben ik het meer dan mee eens. Ook ik doe niet anders met mijn klanten: alles staat in het teken van ‘jezelf zijn in je eigen onderneming’.
Maar wie is dat dan, ‘jezelf’? Of wanneer ben je ‘jezelf’? Een thema wat mij momenteel bezig houdt. Juist omdat ik er met klanten zo mee bezig ben, vraag ik me dit met enige regelmaat af: ben ik nog mezelf?

En het bijzondere is dat mijn eigen antwoord was: ‘dat ligt eraan bij wie ik ben’.
Zo kwam ik tot de conclusie dat ik thuis heerlijk ‘mezelf’ ben. Wanneer ik werk met klanten, dan ook, 1-1 nog meer dan in een training.
Het gekke is, dat wanneer ik bijvoorbeeld bij een netwerkbijeenkomst ben, ik mezelf een beetje kwijt raak. Klinkt heftiger dan het is, maar dan neemt mijn ‘energie’ mezelf een beetje over. En datzelfde gebeurt wanneer ik bij mensen ben die ik ken ‘van vroeger’. Dan lijkt het wel alsof ik een rol aanneem die ik toen ook liet zien, zij het onbewust.

Mmm, ‘een rol die ik toen ook liet zien’.
Twee dingen vallen op, ik noem mijn gedrag ‘een rol’ en ‘die ik liet zien’.
Iedereen verandert in de loop van de jaren, logisch. Hopelijk steeds meer naar ‘jezelf’ ?.
Ik merkte laatst alleen dat ik een soort van ‘terugval’ had in gedrag. Toen ik dus mensen tegenkwam die ik ken van ‘vroeger’. Ben ik verhip weer ‘mezelf’ kwijt en ‘speel een rol’. Weet je hoeveel energie me dat kostte? Pfff.

En wanneer ik dit heb, zal ik vast niet de enige zijn dacht ik zo…
Hoe zit dit bij jou? Ben jij altijd ‘jezelf’?
Ben jij altijd dezelfde persoon, heb je goed ‘contact’ met jezelf en handel je daar ook naar? Laat het me hieronder weten, ben benieuwd hoe jij dit doet.

Wanneer we het dan hebben over je bedrijf, hoe zit het daarmee? Ben jij jezelf in je bedrijf? Ben jij jezelf als ondernemer of betrap je jezelf er achteraf ook wel eens op dat je ‘toch wel heel ander gedrag liet zien dan je van jezelf kent?
En nog een stapje verder, ben jij ‘jezelf’ richting je klanten? Zien jouw klanten wie jij echt bent? Of hebben ze te maken met een rol van jou?

Uiteraard hoop ik het eerste, maar hierover nadenken, maakt me wel bewuster. Van ‘hoe ik over kom’ en of dit ‘mezelf is’. En als dit anders is dan ik ben, dan onderzoek ik natuurlijk wat de achterliggende reden is…
Mmm, over de achterliggende reden, de volgende keer meer denk ik. Voor nu gewoon lekker een beetje een ‘prikblog’.

Wil je eens nadenken over de volgende vragen? Gaaf wanneer je de antwoorden met me wil delen, hieronder of via wendy@juistjij.com.
– Weet jij wie ‘jezelf’ is?
– Ben jij ‘jezelf’? Wanneer wel en wanneer niet?
– Weet jij hoe je ‘jezelf’ moet zijn?

Nou, ben benieuwd.
Wanneer je hier nou helemaal niet uit komt of het levert je een naar gevoel op (had ik namelijk wel de allereerste keer dat ik hier echt eens bij stil stond), laat het me weten. Nemen we er de tijd voor. Of, kies ervoor om er echt werk van te maken. Door jezelf bijv. in beeld te zetten met Playmobil. (klik hier voor meer informatie)

Zodat je antwoorden gaat krijgen op al die vragen. Want jij voelt ook wel; wanneer je niet jezelf bent in je eigen bedrijf, dan gaat het vroeg of laat een keer mis…

Op naar steeds meer jezelf zijn. Want ergens voelt dit als het ‘hoogst haalbare’ wat je kunt bereiken in het leven, ‘volledig jezelf zijn’.
Ik gun het je van harte.
Juist Jij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *