Dan DENK je dat je doet wat je zelf wilt, duurt het een jaar voordat je ook VOELT wat je wilt DOEN (3)

In het laatste deel van deze serie neem ik je graag mee in mijn ondernemersreis. Een reis met hoge pieken en diepe dalen. Een persoonlijke reis die doorwerkt in mijn bedrijf. En die ik graag deel omdat ik denk dat het tijd is voor meer ‘echte’ verhalen. Zodat we er kunnen zijn voor elkaar en puurder durven zijn als mens én als ondernemer.

Nadat ik de conclusie had getrokken dat ik het persoonlijke met het zakelijke moest combineren met Juist Jij, begon de hele ondernemersreis opnieuw; met wie wil ik dan wél werken, wat wordt dan wél mijn aanbod en hoe ga ik dit dan wél in de markt zetten?

Vragen waar ik samen met een coach naar ben gaan kijken. Stap voor stap. Niet ‘snel, snel, snel’ wat ik graag wil, maar de tijd nemen en vanuit gevoel handelen. Wanneer je gevoel de ruimte krijgt, gaat het ‘doen en handelen’ namelijk drie keer zo snel. Dus vanuit ‘rust’ ga ik aan de slag. Iemand die me remt i.p.v. activeert, het moet niet gekker worden, haha.

De vraag ‘met wat voor mensen wil ik nou eigenlijk écht werken’, heeft me de meeste tijd gekost. Ik kreeg er ook echt een gevoel van weerstand bij ‘ja, nou weet ik het wel hoor’. En bleek dit niet het geval te zijn. Nog steeds ’te vaag’. Sommige dingen moet je blijkbaar nou eenmaal 36 keer bespreken, maar dan heb je ook wat ;-).

Mijn aanbod ontstaat eigenlijk vanzelf, mijn ‘ideaal plannen’ gewoon een keer besproken met een andere onderneemster. Die vervolgens twee weken later aan me vraagt of ik dat aanbod al online heb staan, want ze wil dat half jaar traject graag bij me volgen… Daar was mijn aanbod.
Niet bedacht, niet in een ‘logische volgorde’, maar gewoon ontstaan. Uit gevoel. En daar heb ik de rest vervolgens omheen gebouwd. Dat dan weer wel in een logische volgorde, hoe mooi.

Het heeft me maanden gekost om te ontdekken dat ik niet mijn pad aan het bewandelen was, maar het pad van de verwachtingen van anderen. Ik had een hoop mensen op mijn schouders gezet die IK van alles liet bepalen.
Mega succesvolle en fantastische businesscoaches, allerlei mensen in mijn nabije omgeving, familie, ‘patronen/rollen’ die van vroeger uit nog af en toe naar boven komen enz.

Toen ik dit eenmaal doorhad en vanuit rust ben blijven handelen, merk ik de verandering van binnenuit. Ik zie mezelf als expert op mijn gebied. Ik weet het niet alleen, ik voel het ook. En dus zet ik de stappen die ik wil zetten.
Vertel ik dat ik het persoonlijke combineer met het zakelijke.
Vertel ik dat ik ondernemerscoach ben. Geen businesscoach, al is dit inhoudelijk exact hetzelfde, maar voor mij voelt het woord echt een verschil. Een ondernemerscoach met allereerst oog voor de mens achter een bedrijf. En daarna pas oog voor het bedrijf. In die volgorde.

Ook al krijg ik van verschillende kanten de vraag: ‘zitten ondernemers daar wel op te wachten?’. Ook al ga ik door met Playmobil en is dit niet voor iedereen toepasselijk.
Dat kan allemaal zo zijn, maar dat is wel wat ik doe. En waar mijn klanten juist enorm mee geholpen zijn. Het is precies waarbij ik diep vanbinnen voel dat ik juist met die twee elementen het verschil maak.

Begrijp me goed, ik verwacht niet dat het nu meteen alleen maar ‘koek en ei’ blijft de komende jaren. Maar sinds het nieuwe jaar is het vertrouwen terug. Vertrouwen in de inhoud van mijn bedrijf. Het vertrouwen in mezelf als mens, als ondernemer. En is januari mijn meest succesvolle maand geweest op meerdere gebieden.
Ik sta nu als mens naast alle succesvolle mensen en kijk niet meer alleen naar ze op.
2019 ben ik gestart als mezelf en dat wil ik graag zo houden. Soms wat onwennig, maar stevig.
Dit jaar ben ik gestart met het (online) professionaliseren van mijn bedrijf. Dat kan doordat ik mezelf als ondernemer echt serieus ben gaan nemen, niet alleen met mijn hoofd, maar ook met mijn gevoel. Én in de praktijk. Over een paar maanden het resultaat… Hoe cool.

Men, wat een proces in zo’n korte tijd. Prachtig, heftig en precies wat het is: pieken en dalen. Het heeft me gevormd en ik heb het allemaal nodig gehad om te komen waar ik nu sta. Als mens én als ondernemer.

Ik ben de coaches, trainers en andere mensen om me heen die ik tegen ben gekomen onwijs dankbaar. Dankbaar voor alles wat ze me geleerd hebben op zakelijk én privé gebied. Zonder hen, niemand uitgesloten, ben ik geworden wie ik nu ben, dus dankbaarheid is het enige woord wat in me opkomt.

Ik wens jou net zo’n proces. Niet omdat ik je al die twijfels en al dat ‘gedoe’ gun, maar wel omdat ik weet wat er daarna ontstaat; JIJ.
In alle puurheid en echtheid.

Mocht ik ‘toevallig’ op jouw pad ‘uit de lucht vallen’, of herken je je in deze blogserie, schroom niet en mail me via wendy@juistjij.com.
Om kennis te maken, te delen. Ik luister graag naar je. Met liefde loop ik een stukje met je mee in jouw ondernemersreis wanneer dit precies is wat jij nodig hebt. Maar dat voel je wel. Als je er even de tijd voor neemt en het gevoel toe laat.

We hebben elkaar nodig om meer jezelf te worden.

Juist Jij

Ps. Deel 1 en 2 gemist? Je vindt ze hier:
Deel 1: Dan denk je dat je doet wat je zelf wilt in je eigen bedrijf…
Deel 2: Dan denk je dat je doet wat je zelf wilt, blijk je te willen voldoen aan de verwachting van de ander…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *