Er is ‘iets’ dat me blokkeert…

Een zin die ik regelmatig terug hoor bij mijn klanten. Vorige week hoorde ik hem nog voorbij komen: een mannelijke ondernemer volgt een 3-uurstraining om naar zichzelf te kijken als ondernemer ‘omdat er iets is wat hem blokkeert’.

Heerlijk vind ik dat soort zoektochten: ‘er is een probleem, we kijken er naar, pakken het aan en gaan’. Dit keer stond het leger Playmobil weer klaar en het allereerste poppetje dat deze meneer pakt, is een robot. Met daarbij de woorden: ‘dit ben ik, iemand met een ijzersterk harnas om zich heen.

Even eerlijk? Ik dacht ‘oh help, wat voor trauma’s zitten er achter deze vriendelijke man?’
Na een tijd aan de slag te zijn geweest, stonden er ontzettend veel kwaliteiten op tafel, maar het poppetje die we voor hemzelf als volwassen persoon wilde hebben, kwam maar niet op tafel. ‘Tja, geen idee eigenlijk wie ik ben’. ‘Ik zie mezelf vooral als dat harnas’.

Tijd om daar op door te gaan. Dus ik vraag hem, oké met iets andere bewoordingen dan dat ik het nu hier opschrijf ;-): ‘Zijn er nare ervaringen in je verleden of dingen met je ouders waar je jezelf tegen beschermt en last van hebt, of vertel je jezelf dat je een harnas hebt?’

Het antwoord wat hij ging geven zou bepalen hoe en of we verder kunnen. Is het eerste het geval, dan is het zaak daar eerst mee aan de slag te gaan met bijv. een psycholoog. Is dit niet het geval, dan kan ik hem hele mooie spiegels voor gaan houden 😉

Gelukkig antwoord hij: ‘volgens mij zijn er geen issues tussen mij en mijn ouders en ik kan me geen traumatische dingen herinneren van vroeger’. Mooi.
Maar ja, wat is dat harnas dan wel?

Ik vraag ik hem of het mogelijk is het ‘harnas poppetje’ weg te zetten. Dat klinkt heel simpel, maar neem van mij aan, dat dit echt niet zo makkelijk is als het klinkt. Toch pakt hij hem, na enig aarzelen op en zet hem terug in het leger. Slaakt een diepe zucht en leunt ontspannen achterover. ‘Zo, dat is fijn’.

Wat er gebeurde? Deze eerlijke en open ondernemer, vertelt zichzelf steeds van alles en is daar in gaan geloven. En zet zich hierdoor muurvast, ‘kan niets, want ja, al die beren op de weg maken het niet makkelijker’.
Beren als ‘ik ben zo verlegen, ik heb allemaal muren om me heen gebouwd, ik ben geen ondernemer’ enz.

Met het wegzetten van het harnas poppetje, gebeurde er iets vanbinnen. Het gaf hem zoveel ruimte. De ‘beren’ lossen als het ware voor zijn ogen op. Hij komt er zelf achter dat het allemaal dingen zijn die hij zelf bedenkt en daar in is gaan geloven. Natuurlijk zit daar weer iets achter, maar wanneer je dit doorhebt, kan je het aanpakken.

Hij gaat na 3 uur weg met een enorm opgeruimd gevoel en een veel reëler beeld van wie hij eigenlijk echt is. Van daaruit gaat hij stappen zetten. Kan hij gaan staan voor de prachtige foto’s die hij maakt. Nu gelooft hij ook in de persoon die ze maakt. Hoe mooi.

Wat vertel jij jezelf?
Zijn er dingen die jij jezelf vertelt die helemaal niet waar zijn? Niet op feiten berusten?
Zo ja, wat maakt dat je dit doet? Wat levert je dit op?
Wat doe je nu niet, want ‘ja…’

Ik zou je voor vandaag willen vragen: zet al die dingen die je blokkeren eens op papier. Kijk ze een voor een aan en zeg: ‘je hebt me een hoop gebracht, maar nu is het tijd dat je verdwijnt’. Scheur het papier door en gooi het letterlijk weg. Voel, doe en ervaar.
Kijk eens wat het met je doet, ik ben benieuwd…

Wil je me laten weten wat jouw ‘iets is dat je blokkeert?’ En of het heeft geholpen met de oefening hierboven? Dat kan uiteraard hieronder of via wendy@juistjij.com.
Voel je vrij om je gedachten te delen, helpt vaak enorm.

Weet je dat hier meer voor nodig is en durf je het aan te kijken zodat je ziet wat er gebeurt en wat het je allemaal kost? 12 maart is mijn volgende training ‘Jezelf en je bedrijf in beeld’ in Arnhem van 09.00-12.00 uur. We zetten jou als persoon in beeld en daarna, met jezelf, je bedrijf. Uiteraard kan dit ook individueel voor meer diepgang. Meer weten? Lees er hier alles over…

Je ziet jezelf als persoon met al je kwaliteiten en jouw unieke eigenheid. Door daarna je bedrijf in beeld te zetten, zie je direct wat jou blokkeert en wat een eerste stap kan zijn om dit aan te pakken. Enorm krachtig, confronterend en helpend.

Ik gun je van harte dat je jouw pad gaat bewandelen in je ondernemerschap zonder ‘iets’ dat je blokkeert.

Juist Jij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *