Hoe gaat het met je bedrijfje?

Misschien heb je hem wel gezien, dinsdag plaatste ik op LinkedIn een post met als onderwerp het woord ‘bedrijfJE’.
Het bericht gaat erover dat mensen aan mij vragen ‘hoe het met mijn bedrijfje gaat’ of, wat ik persoonlijk nog erger vind, dat ondernemers zelf zeggen ‘het gaat best aardig met mijn bedrijfje’.

Nou, dat heb ik geweten ?
Dit bericht is op meer dan 34.000 tijdlijnen gekomen, kreeg ruim 330 ‘interessants’ en de hoeveelheid tijd die het me heeft gekost om op iedere opmerking te reageren, wil ik niet weten, haha. Maar het is duidelijk, dit leeft.

Daar moet iets mee.
Het is zeker leuk, zo’n bericht dat het internet over vliegt, maar daar gaat het natuurlijk niet om. Het gaat erom dat dit, blijkbaar, een onderwerp is dat leeft. En daar wil ik iets mee.

De meeste reacties op die post waren van mensen die mijn verhaal herkende. Die ook vaak de vraag krijgen hoe het met hun ‘bedrijfje’ gaat. Herkenning is fijn en wanneer er aandacht voor is, dan helpt dit ongetwijfeld op het gebied van bewustwording.

Er zaten slechts een handje vol reacties tussen van mensen die zelf ‘bedrijfjes zegger’ zijn en het verhaal herkende. Logisch ook, na zo’n stortvloed aan reacties zou ik ook bijna niet toe durven geven dat ik me aangesproken voel als een ‘bedrijfjes’ zegger. Respect dus voor deze reacties.

Wat als je een ‘bedrijfjes zegger’ bent?
Als er zoveel herkenning is, dan zijn er minimaal zoveel mensen die het over hun eigen bedrijf zeggen. De meningen zijn verdeeld, maar ik ben van mening dat wanneer je over je eigen bedrijf, ‘bedrijfje’ zegt, dat dit komt door een gebrek aan zelfvertrouwen.

Misschien werk je ‘maar’ een paar dagen per week aan je bedrijf. Of heb je nog niet veel klanten. Of ben je ‘maar’ in je eentje, je hebt een bedrijf. En wanneer je je eigen bedrijf, ‘bedrijfje’ noemt, houd je jezelf klein.

Klein houden
Wanneer je in je communicatie verkleinwoorden gebruikt, dan straal je hiermee, bewust of onbewust, iets uit. De buitenwereld hoort je en reageert daarop. Wanneer jij je bedrijf, ‘bedrijfje’ noemt dan lijkt het alsof je je wilt verschuilen achter iets. Iets dat misschien nog niet ‘perfect’ is. Of iets dat nog niet ‘voldoende’ loopt. Iets waar een soort schaamte op lijkt te zitten.

Begrijp me goed, dat is niet alleen met het noemen van het woord ‘bedrijfje’. Dit kan op vele manieren tot uiting komen: angst voor zichtbaarheid, angst voor offline netwerken, angst voor het schrijven van content, blogs, het niet ‘goed genoeg voelen’, ‘wie ben ik nou’, ‘weet ik wel genoeg’ enz.

De manier waarop jij naar jezelf kijkt, wordt weerspiegeld in je bedrijf. Is dit positief, dan straal je dit aan alle kanten uit. Hoeft heus niet altijd op de voorgrond, maar vol trots jezelf zijn in je bedrijf, dat voelt de buitenwereld.

Andersom is dit ook het geval…
Wanneer jij je onzeker voelt, over je kunnen, je waarde en niet vol trots, communiceert, dan voelt de buitenwereld dit dus ook. Inclusief je potentiële klant. En zeg nou zelf, koop jij bij iemand waarbij je hoort, ziet en voelt dat hij of zij onzeker is over hun eigen vakgebied?

Even eerlijk…
Hoe zit dit bij jou? Hoe communiceer jij over je bedrijf? Over je ‘kennis en kunde’? Vol trots en met zelfvertrouwen of zit er ook wel eens een ‘bedrijfje’ tussen?

Durf je naar jezelf te kijken en te benoemen wat jou tegenhoudt om vol zelfvertrouwen naar buiten te treden? Zou je het hieronder of via deze link met me willen delen?

Stel dat je herkenning voelt en je van jezelf weet dat je hier niet uit komt. Heb je wel eens gedacht om hier iets aan te doen? Een eerste stap zou kunnen zijn om naar jezelf te kijken. Wat er bij jou en dus in je bedrijf gebeurt.
Volgende week dinsdag, 12 maart, geef ik weer de training ‘Jezelf en je bedrijf in beeld’. Waarin we in 3 uur jou als persoon, als ondernemer en je bedrijf in beeld zetten met Playmobil.
Niet twijfelen, het gaat je helpen, lees er hier alles over.

Lieve ondernemer, mag ik je vragen: zeg vanaf nu nooit meer bedrijfJE. Neem jezelf én je bedrijf serieus. Door te beginnen met je communicatie. Verkleinwoorden eruit, oefenen voor de spiegel en vooral gewoon doen. Vertrouw op jezelf, je hebt iets tofs voor deze wereld, wees trots! Juist Jij.

Liefs,
Wendy
Ondernemerscoach Juist Jij

Ps. Heb je het bericht gemist en nieuwsgierig? Je leest hem hier: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6506069916238573568/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *