Gevoel van falen als ondernemer.

Ik weet natuurlijk niet hoe jij dat doet, maar na elk afgerond half jaar traject met ondernemers, vraag ik ze om een aantal vragen te beantwoorden. Puur om van te leren. Als mens en als ondernemerscoach. Om te kijken naar de behaalde resultaten, de ontwikkeling van iemand, meningen enz.

Tenslotte vraag ik ook altijd om een referentie voor op mijn website. Niets is verplicht, dat laat ik over aan de klant, maar de praktijk wijst uit dat de meeste klanten hier met alle plezier iets in willen vullen.

Het is niet nodig, een referentie wordt uiteraard wel enorm gewaardeerd. Of dit nou voor op mijn website is of een aanbeveling op LinkedIn/Facebook. Ik ben iedereen er altijd enorm dankbaar voor.
Potentiële klanten lezen graag over de ervaringen van anderen. Ze helpen om keuzes te maken, ‘past dit of toch niet’.
Enorm belangrijk dus om referenties te verzamelen, maar dat hoef ik jou natuurlijk niet te vertellen. Toch?

Leerzaam
Zo’n vragenlijstje levert je enorm veel informatie op. 9 van de 10 dingen zijn altijd reuze positief, af en toe voel ik m’n wangen gloeien van de mooie dingen die zijn bereikt, de waardering, prachtig.

Ik vraag ook heel bewust naar tips, dingen die minder goed zijn bevallen of die voor verbetering vatbaar zijn. Het komt voor dat er niets is ingevuld of hoogstens een of twee aandachtspunten: Iets dat iemand heeft gemist, of graag anders had gezien. Iets wat iemand heeft geraakt of lastig vond.

Vaak zijn het helemaal geen schokkende dingen, weet je ze van jezelf of herken je de feedback. (soms ook niet, maar dat is weer een heel ander verhaal ;-))

En toch. Dan staan er zoveel complimenten en ‘rode wangen’ zinnen in zo’n formulier en wat onthouden we? Precies. Dat ene punt van kritiek. Dat ene zinnetje waarin staat wat iemand niet zo prettig vond, daar balen we van. Gr.

Het rare is dat we juist van die zinnetjes kunnen we leren. Die ‘warme wangen’ zinnen zijn fijn voor de bevestiging dat je goed bezig bent. Kan je als schouderklopje zien en zijn heerlijk om te lezen. Maar leren doen we er niet veel van.

Nee, dat doen we van de dingen die voor verbetering vatbaar zijn. Die je confronteren met bepaald gedrag of manieren van doen. Van feedback leer je enorm veel, complimenten zijn leuk voor erbij.

Perfectionisme
Wat maakt dan dat juist die zinnen blijven hangen? Ik krijg er altijd de neiging van om ‘diegene nog even te bellen om te zeggen dat…’
Gezien alle andere positieve zinnen is dat helemaal niet nodig, maar het voelt toch als een soort falen. Leerzaam falen. En nee, het is geen falen, het is een gevoel.
Het gevoel van ‘tekort’, niet ‘perfect’ genoeg. Niet volledig ‘fantastisch’.

Vervolgens vraag ik mezelf wat ik ervan kan leren, zeg tegen mezelf dat ik de rest nogmaals moet lezen. De referentie verwerk ik direct en klaar. Eindigen met het positieve.
Het positieve is altijd veel meer aanwezig, het is mijn brein die met het negatieve aan de haal gaat. Lekker hoor, dat perfectionisme. Elke keer weer denk ik dat ik er vanaf ben… :-).

En jij?
Hoe ga jij hiermee om? Wat onthoud jij van de dingen die ze over je zeggen of over je schrijven? Kan je genieten van de positieve antwoorden en blijven ze hangen? Of ben ik de enige met een hoofd die dat ene negatieve zinnetje eruit vist en onthoud? Ik heb zo’n vermoeden…

Wil je met me delen hoe jij hiermee omgaat? Dat kan hieronder of door te mailen naar wendy@juistjij.com. Leren we van elkaar om hier realistischer mee om te gaan.

Het ondernemerschap is prachtig. En mensenwerk. We doen allemaal ons best het beste uit onszelf en onze klanten te halen. Daarbij doen we vooral heel veel goed. En zijn er (gelukkig) altijd dingen die we kunnen leren, mogen ontwikkelen. Een prachtige bijkomstigheid van het ondernemer zijn.

Dus de volgende keer dat je om een referentie vraagt: vraag vooral om de tips, aandachtspunten en verbeter mogelijkheden, daar leren we van. Echt.

Op naar leerzaam ‘falen’.
Juist Jij

Ps. Wil je ontdekken hoeveel invloed perfectionisme heeft op jou én op je bedrijf? Doe mee met de training op 18 april: ‘Jezelf en je bedrijf in beeld’ en zet een eerste stap om hier mee af te rekenen. Je leest er hier alles over…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *