Ik doe niet aan concurrentie. Jij?

Een tijd geleden was ik opzoek naar een intervisiegroep. Aangezien ik deze niet heel makkelijk kon vinden, besloot ik om er zelf een op te zetten. Er kwamen nogal veel reacties op mijn oproep met als gevolg dat ik iedereen heb uitgenodigd om kennis te maken, super leuk.

Tijdens een van die bijeenkomsten maakte ik kennis met een man en vroeg hem wat hij zocht in een intervisiegroep. Zijn reactie was ‘ik wil niet met vakgenoten in één groepje, allemaal coaches lijkt me fijn, maar dan niet in mijn vakgebied’.

Niets vermoedend stelde ik hem uiteraard een vraag over de achterliggende reden:

“Omdat we dan in elkaars vaarwater gaan zitten en ik klanten mis kan lopen.”

Ik bleef even stil en hoor mezelf zeggen ‘meen je dit serieus?’
‘Jazeker, dat werkt toch niet voor me’ was zijn reactie.

Voor mij was het direct duidelijk dat het niet slim zou zijn om ons in één en hetzelfde groepje te zetten. De groep die ontstond heet ‘Elkaar Versterken’ en volgens mij zaten wij niet bepaald op dezelfde golflengte.

Concurrentie, ik snap het, maar ik doe er niet aan mee. Nooit gedaan ook. Mensen komen bij jou om jou. Daarna pas om wat je precies doet. Vaak denken mensen andersom, dat ze komen om wat jij precies doet. Maar dat is helemaal niet het geval.

Er zijn namelijk tientallen, zo niet honderden andere ondernemers, coaches, fotografen, masseurs, therapeuten die precies hetzelfde doen als jij. Misschien met een andere methode, of in een ander soort traject of op een andere manier, maar veel hebben hetzelfde doel als jij. En daar is helemaal niets mis mee.

De reden waarom een klant bij jou komt, is omdat JIJ het verschil maakt. En niet dat wat je doet. Natuurlijk spreekt de ene methode je meer of minder aan en neemt je klant dit mee in zijn of haar overwegingen, maar het belangrijkste waarom ze bij jou komen, is om jou.
En dus bestaat er geen concurrentie, er is er maar één zoals jij.

Zet 10 ondernemerscoaches naast elkaar die dezelfde visie delen, hetzelfde resultaat  kunnen behalen en je zult zien, iedereen krijgt een aantal klanten. Natuurlijk speelt daar de ‘hoe’ vorm in mee, maar mensen komen af op de persoon zelf.

Is er geen match tussen jou en een potentiële klant? Ga dan geen traject aan, maar verwijs hem of haar naar je collega. Dat werkt voor beide een stuk fijner.

Iedere ondernemer wil graag klanten en geld verdienen. Daar doen we ook allemaal ons best voor. Natuurlijk is het jammer dat wanneer je een goed gesprek hebt gehad met iemand en je weet dat je iemand echt kan helpen, hij of zij vervolgens naar je collega stapt. Tuurlijk, ook ik heb dat. Toch gun ik die klant én mijn collega het beste. En als dat niet bij mij is, jammer, maar dat is dan maar zo.

Ik doe niet aan concurrentie en dat voelt heerlijk. Omdat de klanten die wel bij mij zijn, ook echt om mij komen en we samen een mooi pad bewandelen. Hoe tof. Elkaar klanten gunnen, dankbaar zijn voor de klanten die voor jou kiezen en met elkaar het beste naar boven halen, top.

Hoe zie jij dit? Ben je ‘bang’ voor je concullega’s zoals ik ze vaak noem of gun je hen én je klant het beste wat mogelijk is?
Ben benieuwd wat het woord ‘concurrentie’ met je doet, wil je het hieronder met me delen?

Vind je het lastig of voel je je onzeker t.o.v. je collega’s en wil je je zekerder voelen? Doe dan mee aan de training ‘Jezelf en je bedrijf in beeld’ met mijn leger poppetjes.
Dan zie je waar jouw kracht ligt, wat jij je klanten te bieden hebt door jezelf te zijn. Wedden dat je dan ook niet meer doet aan concurrentie? 😉
Meer lezen of aanmelden? Je leest er hier alles over…

Ik gun jou ook een concurrentie-vrij gevoel. Juist Jij.
Het maakt je sterker en dankbaar voor elke klant die voor jou heeft gekozen. Echt.

Lieve groet,
Wendy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *