Hoe ben jij van betekenis in je ondernemerschap?

Geld
Wanneer ik ondernemers spreek, gaat het ontzettend vaak over het woord ‘geld’. We hebben het te weinig, we willen meer omzet, het is allemaal zo duur enz. Logisch ook dat het over dit onderwerp gaat, we hebben immers geen ‘hobby’, maar een bedrijf. En een bedrijf dat geen geld verdient, tja… Ook komt het woord ‘geld’ vaak ter sprake wanneer je het hebt over je aanbod. Je ‘diensten’ of je ‘product’. Hoeveel mag dit kosten, is dit niet te veel/te weinig, lastig lastig.

Waarde
Wanneer ik als ondernemerscoach met mijn klanten kijk naar hun aanbod , dan is het letterlijke geldbedrag eraan koppelen, het laatste wat we doen. Niet vanuit geld nadenken, maar vanuit waarde. ‘Wat betekent dit product of deze dienst eigenlijk voor je klant?’ Wat kost het hem/haar wanneer hij het niet zou kopen? En dan veel breder bekeken dan allen qua geld. Dan heb je het over ‘waarde’ bieden. Natuurlijk denk je vervolgens ook praktisch, maar je kijkt vooral naar de waarde van dat wat je voor de ander kunt betekenen, wat je oplost.

Van betekenis zijn…
Geld is belangrijk. Waarde leveren nog veel meer. Van betekenis zijn helemaal. Een tijdje terug zat ik bij een event wat ging over ‘van betekenis zijn in je ondernemerschap’. Enorm gave en concrete ervaringen werden daar gedeeld. Over een stichting zonder geld die hele bevolkingsgroepen ‘ziet’ waar jij en ik misschien het liefst aan voorbij lopen. Over een miljoenenbedrijf dat geld niet als hoofdmoot heeft, maar zijn personeel. Die er alles aan doet om het personeel te zien. En daardoor groeit hun bedrijf. Zijn ze in staat om miljoenen uit te delen aan minder bedeelden in de wereld. Hoe mooi.

Niet eerst de klant, eerst jij.
Die middag kregen we een heel aantal vragen over ons eigen bedrijf naar ons toe geslingerd. Prachtige vragen die ik de komende weken ongetwijfeld terug laat komen en naar je zal sturen. Omdat het je laat nadenken over jouw bedrijf. Over jouw identiteit. Over de identiteit van je bedrijf.

We hebben het vaak over ‘onze klant’, over onze ‘ideale klant/niche/doelgroep’. Ontzettend belangrijk. Maar. Niet als eerste. Het begint bij jou, jij als ondernemer. Met de vraag: hoe kan jij van betekenis zijn? Wat zit er in jouw hart dat naar buiten mag? Wat is jouw identiteit? En dan komt automatisch de vraag: Voor wie kan jij iets betekenen?

Nu wij…
Toen ik daar zat tussen al die mensen, voelde ik aan alles wat ‘mijn betekenis’ is in mijn bedrijf. Mijn betekenis is dat ik jou als ondernemer wil zien. Letterlijk. Ik wil de mens achter het ondernemerschap zien. Ervoor zorgen dat ondernemers zichzelf gaan zien, maar dan écht. Zodat ze ontdekken waarvoor hun hart sneller gaat kloppen. Ze ontdekken wat hun ‘waarom’ is. Omdat ik weet dat wanneer je vanuit die positie een bedrijf vormgeeft, het niet alleen bij jou past, maar je dan ook écht van betekenis voor iemand anders kunt zijn. Hoe gaaf!

Hoe zit dit bij jou?
Heb je er wel eens op die manier naar gekeken? Bij stilgestaan? Voor wie ben jij als ondernemer van betekenis? Als jij stopt of weg zou vallen, wie mist jou dan?
Tijdens mijn half jaar trajecten staan we altijd uitgebreid stil bij het ‘waarom’ van iemand en iemands bedrijf. Omdat je dan ontdekt wat diep van binnen jouw identiteit is en hoe je van daaruit je bedrijf vorm kunt geven. Omdat je dan ontdekt hoe jij voor iemand van betekenis kunt zijn.

E-book ‘Ontdek jouw waarom’
Dit onderwerp raakt me. Omdat ik vanuit mijn tenen voel dat ik van betekenis wil zijn. Ik zie zoveel ondernemers worstelen. Met geld zaken, met hun ideale klant, met hun aanbod. Maar vooral met zichzelf. Omdat ze niet durven, ‘niet weten hoe’. Ik wil de mens achter de ondernemer ‘zien’. Zodat ze het prachtige mens achter al die angst ontdekken, zichzelf durven zien.

Daarom heb ik een gratis e-book geschreven waarin je terug gaat naar de basis: jouw waarom. Als start van veel mooie stappen die vanuit gezet kunnen worden. Als mens, als ondernemer. Je kunt hem hier downloaden:
https://www.juistjij.com/ontdek-jouw-waarom/
Ken je iemand anders die dit e-book goed kan gebruiken, stuur de link gerust door.

Hoe ben jij van betekenis? Wil je het hieronder met me delen?
Of via wendy@juistjij.com

Ik gun jou dat jij ontdekt hoe en voor wie jij als persoon én met je bedrijf van betekenis kunt zijn. Zodat we elkaar echt gaan zien. Zodat we groeien als mens én met ons bedrijf. In die volgorde. Hoe mooi.

Met betekenisvolle groet,
Wendy
Juist jij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *