Wat is jouw waarom?

Wat is jouw waarom?

Waarom doe jij wat je doet?

Heb je jezelf weleens de vraag gesteld ‘waarom doe ik wat ik doe?’ Nee? Nou, grijp je kans 😉
Het lijkt zo’n simpele vraag. Zo’n algemene vraag die zo vaak voorbij komt dat je er bijna niet meer bij stil staat. Zo’n vraag waar je op een gegeven moment een antwoord voor hebt bedacht en die snel uit je mond stroomt. Stel nou dat je hier wel eens bij stil gaat staan. Maar dan écht. Stilstaan bij deze simpele vraag: Waarom doe jij wat je doet?

Veel gehoorde antwoorden zijn ‘omdat ik graag andere mensen wil helpen’. ‘Omdat ik graag wil doen wat ik leuk vind om te doen/of kan’. ‘Omdat ik daar blij van word’, ‘omdat iemand daar mee geholpen is’, ‘omdat ik mijn geld ermee verdien’, ‘omdat…

Irritatie

Heb je er al even bij stil gestaan? En, wat is jouw antwoord op deze vraag? Oké, gaan we nu meteen even een stapje verder in op dit antwoord. Want stel dat je zegt ‘omdat ik graag andere mensen wil helpen’.
Dan kan ik zeggen ‘nou dat is mooi’. En we gaan weer door, simpel.
Maar wat als ik aan je vraag ‘waarom wil jij andere mensen graag helpen?’
Dan wordt het opeens een andere vraag, een laagje dieper.
Stel daar geef je als antwoord op ‘omdat ik me dan prettig voel’. Oké, prima. En waarom voel je je dan prettig?

Wanneer ik dit met mijn klanten doe, dan begint hier bijna altijd de irritatie. Heerlijk vind ik dat. Het betekent dat we verder gaan dan ‘de simpele antwoorden’. Dat we daar komen waar het eigenlijk écht om draait. Zolang we niet bij een soort irritatie komen, blijf ik doorvragen. Want ik weet dat achter deze irritatie het ware gevoel zit. Het echte waarom.

De kern

Na de irritatie komt er vaak een glimlach. Of er komen tranen. Omdat we dan een kern aanraken van onszelf. Precies dat stukje wat maakt dat jij elke ochtend opstaat om aan de slag te gaan.
Wanneer het soms niet loopt in je bedrijf, dan voel je geen energie stromen wanneer je opstaat met het idee ‘ik moet nu geld verdienen’. Nee, dat is niet echt helpend. Wanneer je op zo’n moment je diepste waarom voelt, dan geeft dat net even het extra zetje om toch je bed uit te stappen.

Het geeft ook de sprankeling in je ogen wanneer het goed gaat in je bedrijf en mensen vragen er naar. Je voelt de energie van jouw interne motivatie stromen. Prachtig.

Ik kan je nu vertellen wat bij veel mensen het echte antwoord is wat ik te horen krijg op de vraag ‘wat is jouw waarom’. Maar dat doe ik niet. Wanneer je heel serieus bij deze vraag stil staat, ga je hem zelf voelen. En dat is vele malen magischer (is dit een woord?!?) dan dat ik het je nu ga vertellen.

Wat is jouw waarom?

Heb je er bij stil gestaan? Is het je gelukt om door je irritatie heen te gaan? Ik geef toe, in je eentje is dit echt mega lastig. Omdat je niet door kan vragen en voelen tegelijk. Maar ik ben uiteraard wel enorm benieuwd.
Wil je jouw waarom met me delen? Hieronder of via een persoonlijk bericht.

Wanneer het je nu niet meteen is gelukt, wat ik goed kan begrijpen, heb ik een cadeautje voor je. Omdat ik het je gun dat jij jouw waarom ook gaat voelen, tot in je tenen. Ik heb een e-book voor je geschreven: ‘Ontdek jouw waarom’, waarin ik je meeneem van de theorie naar concrete oefeningen. Wil je hem ontvangen? Je vraagt hem via deze link aan.

Ik had nog graag over mijn ‘waarom’ geschreven, maar zoals altijd, staan er alweer meer woorden op papier dan ik van tevoren had bedacht. Wie weet in een volgende blog :-).

Ik gun jou dat jij je échte ‘waarom’ ontdekt. De ‘waarom’ onder jouw bedrijf. Voor een stevig fundament. Zodat je blijft gaan als het even lastig is met je bedrijf. Zodat je extra straalt wanneer mensen vragen naar jouw bedrijf.
Vol zelfvertrouwen durven staan voor dat wat jij te doen hebt. Jouw waarom. Ontdek hem.

Juist Jij.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *