Ben jij of is je klant de koning in je bedrijf?

Ben jij of is je klant de koning van jouw bedrijf?

Wie is de koning?

Menig discussie heb ik over dit onderwerp al gevoerd: wie is er ‘de koning’ in jouw bedrijf? Voor heel veel mensen is dit namelijk geen discussie, ‘de klant is koning’.
De klant is degene waar het om draait, de klant is immers degene die jou betaalt, die van alles (terecht) van je verwacht. De klant moet je als het ware bedienen, geven wat hij/zij nodig heeft en het liefst nog net ietsjes meer zodat het een ambassadeur wordt. De klant is koning.

En dan kom ik met mijn mening :-). Mijn man geeft altijd aan dat mijn mening altijd ‘zo lekker duidelijk’ is. Met andere woorden ‘ga de discussie maar uit de weg’, haha.
Ik ben namelijk van mening dat JIJ de koning bent in JOUW bedrijf. Omdat jij bepaald hoe je het vormgeeft. Omdat jij bepaald met wie je wilt werken. Omdat jij verantwoordelijk bent voor de dingen die je wel én niet doet. Voor je omzet, je klanten, je diensten. Jij.

En ja, jij bent ook verantwoord voor de kwaliteit die je levert. Begrijp me goed, niet voor het resultaat van je klant. (lees die zin nog maar een keer, namelijk reden voor een volgende discussie… ;-))

Een klant is verantwoordelijk voor het resultaat, maar jij voor de kwaliteit. Voor de inhoud, de kennis, de ervaring, de expertise. Jij.

En de klant dan?

“Hoe zit het dan met de klant, wordt het dan geen egoïstische bedrijf dat om jou draait?” Helemaal niet, juist niet!
Wanneer jij je verantwoordelijk weet en voelt voor alles wat te maken heeft met je bedrijf, dan zal je er alles aan doen om het de klant naar de zin te maken.
Je zorgt voor inhoudelijke kwaliteit wat ten goede komt aan je klant. Doordat je ervoor zorgt dat je aanbod zo goed aansluit bij jouw kennis en kunde zorg je ervoor dat je klant de beste versie van jou krijgt.
Doordat jij straalt, enthousiast bent en volledig achter de dingen staat die je doet, geef je deze energie ook door aan je klant.
Wanneer je werkt met klanten waar jij bij past en die dus ook bij jou passen, versterkt dit enorm de kwaliteit en aandacht voor deze klant.

Dus nee, het draait niet egoïstisch om jou. Juist niet.
Doordat jij je als koning gedraagt in jouw bedrijf, juist dan krijgt de klant alles wat hij/zij nodig heeft: de beste versie van jou als persoon én alle kennis en kunde.

Durf jij de koning te zijn in jouw bedrijf?

De vraag is nu natuurlijk of jij de koning durft te zijn voor je bedrijf?
Durf jij te kiezen voor klanten die echt goed bij je passen?
Is jouw aanbod echt de beste versie van jezelf?
Weet en voel jij je verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met je bedrijf?
Zorg je goed voor jezelf, pak je je rust, investeer je in bijscholing, coaching, blijf je up to date?

Zo ja, top! Vooral zo doorgaan. Voel jezelf de koning en je klant krijgt de beste versie van jezelf.
Zo niet, wat maakt dat dit zo is? Op welk onderdeel laat jij de klant nog de koning zijn en bepalen hoe jouw bedrijf er uit moet zien? Dat heeft dus niets met de klant te maken he, dat doe je zelf. Wat heb jij nog te doen om zelf de koning te worden (regie te pakken)?

Soms heb je gewoon geen idee hoe je dit überhaupt doet en wat dit voor gevolgen heeft voor je bedrijf. Kijk dan eens of de training ‘Jezelf en je bedrijf in beeld’ iets voor je is. Je leest er hier alles over, 21 juni is de laatste training voor de vakantie…

Ik wens jou toe dat je jezelf de KONING gaat voelen in je eigen bedrijf. Zodat je klant dan de beste versie van jou krijgt en daardoor zich de koning zou kunnen gaan voelen…

Lieve groet,
Wendy


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *