Hoe echt ben jij jezelf als ondernemer?

Hoe echt ben jij jezelf als ondernemer


Best wel een rare vraag vind ik, ‘hoe echt ben je jezelf als ondernemer?’ Mijn primaire reactie is dan ook ‘hoezo, natuurlijk ben ik mezelf als ondernemer’. Dit hoor ik ook bij andere ondernemers; onze eerste reactie is vaak ‘sinds ik ondernemer ben, doe ik alles zoals ik dit wil, heb ik alle vrijheid en doe ik alleen wat ik leuk vind.’
Prachtige zin. Hopelijk geldt dit voor jou en voel je dat wat je zegt en doet, ook vanbinnen. Klopt het niet alleen omdat je dit verstandelijk zo bedacht hebt, maar omdat je hart ook mee doet.

Ik stel deze vraag regelmatig aan mezelf. Soms niet letterlijk, maar wanneer hij in me opkomt, weet ik al hoe laat het is, er gaat iets ‘scheef’.
Precies een jaar geleden zat er een stijgende lijn in mijn klantenstroom, ik verkocht mijn trajecten en ‘deed nu écht wat ik leuk vond’. Totdat ik tijdens de vakantie merkte hoe moe ik was en zoveel weerzin voelde om na de vakantie weer aan de slag te gaan dat iedereen aan kon voelen dat ‘ik dit helemaal niet écht zo leuk vond’. En dat dacht ik toch echt…

Op zo’n moment valt alles wat je op hebt gebouwd in elkaar en begin je weer een soort van opnieuw. Dit kan heel groots zijn door een wending in je bedrijf te maken, maar kan ook op inhoud zijn, je aanbod of een andere doelgroep. Alles begint weer van voor af aan. Is niet erg, kost alleen een hoop energie en tijd.

Afgelopen week ben ik bij een event geweest dat ging over ‘Mindset voor succesvol ondernemen’. Een prachtige dag waar ik meer over ga delen, maar voor nu gaat het erom dat ik daar regelmatig voelde dat ik (nog) meer ‘echt’ mag zijn. Als mens en daardoor automatisch ook in mijn bedrijf.

Beeld

Als mensen hebben we snel een beeld van iemand, denken iemand vrij snel te kennen. Geen punt, zo werkt dat. Het is alleen aan jou om ervoor te zorgen dat het beeld dat ze van je hebben, ook klopt. Jij bent degene die ‘de wereld in gaat op de manier zoals je doet’. Dat is wat de mensen zien en waarop ze hun beeld vormen.

Aan jou dus de schone taak om te zorgen dat het beeld klopt. Klopt het beeld dat mensen van jou hebben? Met het beeld van wie jij echt bent?  
Bij mij was het antwoord ‘half’. Wederom een vreemd antwoord, maar het is wel waar. Veel mensen kennen mij als ‘praktisch, nuchter, doortastend, enthousiast, energie’. Woorden waar ik blij van word en wat ook zeker klopt. Maar.

Dat is de ene helft. Er zit ook een andere kant aan mij met woorden als ‘rust, zachtheid, verbinding, puur’. Een soort tegenstelling haast. Een rijtje woorden waar ik nu nog steeds soms minder ‘blij’ van word, voelt als ‘minder’ o.i.d. Maar het is er. Het is zelfs mijn kracht en ik blijk het in al mijn diensten zelfs al te doen: ik combineer het ‘persoonlijke met het zakelijke’ van het ondernemerschap, dus vanuit de ‘verbinding en zachtheid’ naar het ‘praktische en vol energie aan de slag’. Mooi toch hoe mijn eigen diensten al voor mezelf uit lopen…

Tijdens het event heb ik besloten deze kant te accepteren. Meer naar buiten te brengen, te laten zien. Met het risico dat mensen in mijn omgeving denken ‘wat is er aan de hand’. Misschien begrijpen ze keuzes niet, misschien vinden ze er van alles van, misschien veranderen de contacten. Het kan. En dat is prima. Wat een ruimte er na zo’n besluit dan in jezelf ontstaat…

Hoe echt ben jij als ondernemer?

Hoe zit dit bij jou? Hoe écht ben jij op dit moment jezelf? Als mens en in je bedrijf? Klopt het beeld dat mensen van je hebben met wie jij bent? Wil je dat hier met me delen?
Zo niet, denk er dan echt eens rustig over na:

  • Wat maakt dat dit zo is?
  • Voor wie houd jij het beeld dat je neerzet in stand?
  • En, wat levert dit je op?

Je voelt zelf of dit over jou gaat of dat je heerlijk al helemaal jezelf bent. Hopelijk komt dit vervolgens ook tot uiting in je bedrijf, in je aanbod, met de mensen waarmee je werkt, in de manier waarop je jezelf in de markt zet. Want dan pas is het plaatje rond.

Als het nog niet helemaal klopt en je wilt hier over doorpraten, laat het me weten. Laten we samen een hele dag naar jou gaan kijken, eerst naar jou als persoon, dan naar je bedrijf. Geef jezelf een VIP Groei-en Doe dag cadeau zodat ook jij, volledig durft te gaan én staan voor wie je bent.

Het is zo prachtig wanneer je helemaal jezelf durft te zijn en vanuit jezelf je bedrijf gaat leiden. Dan ontstaat de mooiste versie van jezelf. Komen de mooiste klanten op je pad, kom jij tot bloei en ben je écht jij. Ik gun het je.

Juist Jij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *