Psychologie en het ondernemerschap, het kan niet zonder elkaar.

Psychologie en het ondernemerschap, het kan niet zonder elkaar

Het ondernemerschap is een vak, dat hoef ik jou niet meer te vertellen. Het is meer dan ‘een leuk idee hebben en hier je geld mee gaan verdienen.’

Wanneer je besluit te starten met je bedrijf, dan krijg je al snel door dat er veel bij komt kijken. ‘Enthousiasme en een gaaf idee’ is zeker nodig, maar daar ga je het niet mee redden (sorry wanneer je dit nog niet ontdekt had, doe er je voordeel mee nu je het wel weet)

Een vak

Het ondernemerschap is nou eenmaal een vak, een vak dat je kunt leren en wat bij de een meer in de genen zit dan bij de ander. Geen punt, waar een wil is…

Hetzelfde geldt voor psychologie. Psychologie is ook een vak. Een vak over jou als mens. Je kunt er vele, verschillende studies en cursussen over volgen en er worden ook ontzettend veel (zelfhulp)boeken over geschreven. Psychologie is toe te passen op bijna alles wat er is in het leven: Psychologie voor het individu, voor teams, arbeid, verleden, heden en toekomst. Kortom: het leven. Noem het maar op en er is een boek over geschreven hoe werkt de mens en het brein t.o.v. en hoe ga je hier mee om. Prachtig.  

Psychologie en ondernemerschap

Wat wil ik hier nou precies allemaal mee zeggen? Leuk, 2 ‘te leren vakken’, maar wat heeft dit met elkaar te maken?

Alles.

‘Psychologie’ en ‘ondernemerschap’ zitten namelijk aan elkaar vastgeplakt. Op verschillende vlakken, ik pak er één uit: Jij en je bedrijf.

Zoals gezegd kan je ‘het ondernemerschap’ leren. Je kunt leren ‘wat de beste manier is om jouw bedrijf vorm te geven’, welke strategieën er zijn/werken, wat er allemaal bij komt kijken op financieel gebied, alle praktische ‘rompslomp’, social media enz. Niks mis mee, noodzakelijk zelfs.

Wat je van tevoren niet kunt leren, is hoe jij met dit alles om gaat. Wat het met je doet als persoon.
– Hoe jij reageert als het ‘even niet zo gaat zoals je wilt’.
– Hoe jij reageert als het ‘opeens allemaal lukt’.
– Hoe jij omgaat met de druk die er (misschien) ligt op financieel vlak.
– Hoe jij jezelf herpakt of niet.
– Hoe jij balans houdt tussen werk en gezin.    
– Wat als woorden zoals ‘onzekerheid’, ‘verwachtingen’, ‘meningen’, ‘adviezen’, ‘vertrouwen’ opeens naar boven komen en je bezighouden.

Daar wordt vaak niet aan gedacht wanneer iemand besluit ‘ondernemer te worden’. Daar houdt vrijwel niemand rekening mee:

‘De impact van wat het ondernemerschap met jou als mens kan doen.’

Zowel positief als negatief.
En dat terwijl het zoveel invloed heeft op je doen in laten. Hoe jij je voelt, hoe jij omgaat met tegenslagen, successen, je energielevel, balans met je gezin, vrijheid, gezondheid is bepalend hoe het met jou én met je bedrijf gaat.

Kennis, kunde en ervaring.

Wat ik hierboven heb beschreven is gebaseerd op kennis, kunde en ervaring. Het toeval is dat ik een psychologiestudie heb gevolgd en heb afgerond. Dus ja, het is ook mijn vak. Ik heb een eigen bedrijf en heb de kracht van ‘de psyche’ aan den lijve ondervonden. Men, wat ben ik gegroeid als persoon alleen al door het starten van een eigen bedrijf. Was dit makkelijk? Vaak niet. Prachtig? Achteraf altijd.

Ik heb ook coaches, de één leert me meer over het ondernemerschap, de ander over mij als persoon. En beide heb ik nodig. Niet altijd, maar zo af en toe zeker. Natuurlijk heb ik ook geworsteld met de vragen die hierboven staan genoemd.

Op een gegeven moment dacht ik ‘dit moet anders kunnen’.
Het is zo ontzettend belangrijk dat mensen weten ‘hoe om te gaan met hun eigen psychologie’ tijdens het ondernemerschap, dat ik er mijn bedrijf van heb gemaakt. Ik heb het simpelweg gecombineerd: Eerst jij (psychologie), dan je bedrijf (ondernemerschap). Een gouden combi al zeg ik het zelf.
Nee hoor, het is inmiddels niet meer alleen mijn visie, ook mijn klanten beamen dit.

Het goud zit in jou

Hoe staat het met jou? Hoeveel vragen weet je te beantwoorden die hierboven staan beschreven? Heb je er wel eens bewust bij stil gestaan?
Wil je me die antwoorden laten weten, ik ben ontzettend benieuwd.

Weet je niet al die antwoorden, maar merk je wel dat die vragen/woorden herkenning oproepen? Doe er dan alsjeblieft iets mee. Het heeft zoveel invloed op jou als persoon én op je bedrijf!

Ontdek wie jij bent en hoe jij als mens omgaat met alles wat er op je af komt in het ondernemerschap en je zult zien dat je bedrijf ‘vleugels’ krijgt. Er bestaan geen ‘snelle trucjes’, ‘gouden strategieën’. Het goud zin in jou.

Vol zelfvertrouwen een bedrijf creëren dat écht bij je past, het kan echt. Maar je moet wel de stap zetten en de bereidheid hebben om eerst serieus naar jezelf te kijken. En daarna pas naar je bedrijf. Op een manier en vorm die bij je past uiteraard.

Wil je er eens over doorpraten? Stuur me een mailtje (wendy@juistjij.com) of bel me (06-25301523) en ik praat er met liefde met je over door. Want eerst jij, dan pas je bedrijf. Geloof me, het werkt alleen op die manier. Ook voor jou. Echt.

Mooie dag,
Wendy

Ps. Durf een eerste stap te zetten door letterlijk naar jezelf te kijken. Met mijn leger Playmobil… Je leest er hier alles over. Durf jij?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *