Mensen schamen zich…

Mensen schamen zich...

Ongeveer 2 weken geleden schreef ik een blog over een onderneemster die haar eigen bedrijf niet meer leuk vond. Dat was, terecht, ‘best een ding’ voor haar.
Met gemengde gevoelens stuurde ik deze blog de wereld in, afwachtend of iedereen zich uit zou gaan schrijven op mijn nieuwsbrief of dat er totaal geen reactie zou komen omdat niemand zich er in zou herkennen.

Wat denk je?
Geen enkele uitschrijving.
Weinig reacties onder het artikel, maar wel heel wat persoonlijke berichtjes. Meer dan normaal.
Veel ‘interessants’. Veel herkenbaarheid. Veel ‘ik zit er middenin’.

Schaamte

In deze blog gaf ik aan dat dit een taboe onderwerp is. Dat we het er liever niet over hebben dat we ons eigen bedrijf niet altijd leuk meer vinden. Dat we ons er zelfs voor schamen, want ‘hoe kan het dat je je eigen bedrijf niet meer leuk vindt’?

Dat kan simpelweg niet. Je was eerst vol enthousiasme, hebt er uren energie in gestoken, iedereen 100 keer geïnformeerd en dan vind je het opeens niet meer leuk? Dan neem je jezelf toch niet meer serieus?

Overdreven?
Waar mensen normaal gesproken bijna altijd onder het bericht op social media reageren, nu bijna niemand. Een enkeling daargelaten die het proces herkende en achter zich heeft liggen.

Waar ik altijd mondjesmaat reacties krijg via de persoonlijke berichtjes, nu vele malen meer. Chats met herkenning; dat het lastig is, maar dat niet aan de buitenwereld willen laten zien, want ‘wat zal mijn netwerk hier dan wel niet van denken?’. ‘Als ik dit laat merken vertrouwen mensen me niet meer’. (Heb je de blog gemist en wil je weten waar ik het over heb, je leest hem hier…)

Juist. Niets ‘overdreven’ dus.

Dat vind ik nog het meest schrijnende, die schaamte. Schaamte is de grootste negatieve psychosociale emotie die je kunt hebben. Schaamte raakt de kern van jou als mens. Alle acties die je doet die hierop (vaak onbewust) gestoeld zijn voelen niet oké en werken vaak niet. Een keer raden hoeveel (negatieve) energie je dit kost…
Precies, tijd voor actie.

Hoe zit het met jou?

Sta na het lezen van deze blog alsjeblieft stil bij jouw gedachtes en gevoelens over dit onderwerp. Misschien zit je in een heerlijke ‘flow’, gaat alles zoals je wilt en ben je helemaal happy. Top! Houden zo!

Maar misschien ook niet. Misschien herken jij je in dit hele verhaal. Misschien voel jij die schaamte ergens ook wel. Op welk vlak rondom je bedrijf dan ook.
Stel nou dat dit zo is. Mag ik je dan vragen dit bespreekbaar te maken?

Het is dat ik niet door mijn laptop heen kan kijken, voelen en springen. Het liefst sta ik over 10 minuten bij je op de stoep om het erover te hebben. Je hoeft het niet direct op te lossen, maar begin er eens over te praten. Geef het toe aan jezelf.

Ik voel vanuit mijn tenen dat ik dit onderwerp aan wil pakken en wil doorbreken. Want, geloof mij, er zijn heel wat ‘herkennings’ berichten over gekomen. Er komt binnenkort zelfs een podcast over doordat iemand mij over dit onderwerp wil interviewen…

Met andere woorden, al voelt het allemaal niet prettig, praat erover. Zodat je er vanaf komt en wel weer blij kunt worden van je eigen bedrijf.

Zo, dat staat op papier. En ik besef, dit is weer zo’n mail waar niet iedereen blij van wordt. Nou ja, ik merk het vanzelf, dit is echt wat ik je deze week te melden heb. Ik gun jou zo dat je je weer écht happy gaat voelen in je bedrijf!

Zal ik het doen of niet?

Na zo’n mail vind ik het altijd ‘gek’ om je te vragen of ik je erbij mag helpen. (Zo zie je maar, ook ik heb mijn struggles, hihi) En toch doe ik het. Want ‘als jij bloed en ik heb de pleister’, hoezo zou ik je deze dan niet aanreiken?

In december heb ik namelijk nog 2 momenten in mijn agenda voor een ‘Groei- en Doe dag’. Een hele dag samen aan de slag met precies dat wat jij nu nodig hebt. De schaamte aankijken, bespreken én aanpakken. Eerst Jij, dan je bedrijf.
Eerst ontdekken wie jij nu bent, wat je kunt en waar je (stiekem) van droomt met je bedrijf. Wanneer je dit in beeld hebt, gaan we bouwen. Aan de slag met een plan voor het eerste kwartaal van 2020 om dat waar je blij van wordt te gaan realiseren.

Voel je dat één van die 2 dagen voor jou is? Laat het me hier weten, dan bellen we een half uurtje om te kijken of dit inderdaad zo is. Ondertussen lees je er hier meer over…

Lieve ondernemer, nogmaals, ik gun jou vanuit mijn tenen dat we dit taboe doorbreken. Dat we het daar over gaan hebben wat er écht toe doet zodat er openheid en echtheid ontstaat. Zodat jij als mens tot je recht komt en je een bedrijf creëert waar je echt blij van wordt.

Juist Jij
Wendy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *