Wat is de BeeldTaal methode?

Tijdens het coachen werk ik graag met dat wat nodig is. Opdrachten en concreet, maar ik maak ook gebruik van de Beeldtaalmethode. Een prachtige, mooie en tegelijkertijd confronterende methode met Playmobil.

Wat is de oorsprong van de beeldtaal?
Wanneer Marleen Diekmann-Schoemaker (1949-2007) de taal niet sprak in de oorlogsgebieden waar zij veel werkte, gebruikte ze de duplo van haar kinderen. Zo vond ze een manier om te communiceren en stond ze dicht bij de mensen.
Gerrie Reijersen van Buuren heeft deze ‘taal’ doorontwikkeld en uitgebreid, waardoor je altijd gebruik maakt van 3 verschillende soorten poppetjes die samen één geheel vormen: jij als individu.

De methodiek is gebaseerd op het theoretische gedachtegoed van I. Boszormenyi-Nagy (1929-2007), een Hongaars-Amerikaanse psychiater. Hij bekeek het individu altijd vanuit zijn context:

  1. De feiten
  2. De psychologie achter de gebeurtenis
  3. De interactie met de ander
  4. De relationele ethiek

Jezelf in beeld
Het doel van de methodiek is dat je jezelf in beeld krijgt binnen een bepaalde context. En ‘jezelf’ bestaat daarbij uit 3 verschillende soorten poppetjes:

  1. Je volwassenheid (een neutraal volwassen poppetje)
  2. Je eigenheid (een baby poppetje)
  3. Je copingmechanisme/parentificatie* (een kwaliteitenpoppetje)

Deze drie voeren regelmatig een innerlijk gesprek met elkaar. Je bent je hier vaak niet van bewust, maar onbewust pakt er altijd één van de drie de hoofdrol. Maar wie?
Wie heeft de regie, is dat degene die hem moet hebben en hoe zet je eventueel de andere in?

Door het stellen van vragen die aansluiten bij wat er op tafel staat, vertellen de poppetjes jouw verhaal. Van ‘wie je bent’ naar ‘hoe je je ontwikkelt hebt en waarom/waardoor’, tot ‘hoe je daar komt waar jij wilt zijn’.

Als coach sluit ik aan bij wat jij neerzet. Samen volgen we jouw proces wat voor veel inzicht zorgt. Beelden komen bij veel mensen meer binnen dan woorden en blijven daardoor ook langer op het netvlies staan. Een enorm mooie en krachtige methode. Durf jij het aan?

Klik hier voor meer informatie of meld je direct aan.

* – Copingmechanisme: de manier waarop je met (problematische) situaties omgaat en deze verwerkt.
– Parentificatie: wanneer een kind de rol van de ouder over neemt.