Hoe laat jij je motiveren? Toch niet door een ander he…?!

Regelmatig kom ik langs bij groepen waar allemaal ondernemers bij elkaar komen om te netwerken, de verbinding met anderen aan te gaan of om klanten te werven.
Jaja, ook dat laatste is een feit, sommige mensen kijken je aan, vragen ‘wat doe je’ en als ze bij zin 1 denken ‘daar kan ik niets mee’, dan kijken ze weg en rennen bijna naar de volgende. Tja, niet mijn manier van netwerken, maar ieder z’n ding ?

Laatst was ik de ‘speciale gast’ van de bijeenkomst en stond ik met mijn leger Playmobil voor een heel aantal geïnteresseerde ondernemers. Super leuk om te vertellen over dat wat ik doe, vragen te beantwoorden en zo meer bekendheid te genereren.
Een dag later kreeg ik een berichtje van iemand die daar was. Een meneer die het erg leuk en interessant vond. Fijn om te horen natuurlijk, maar de zin die mij triggerde was een van zijn laatste opmerkingen. Hij schreef ‘Dank je wel voor je bevlogenheid en enthousiasme, ik ben weer helemaal gemotiveerd door je’. En ik dacht ‘oh help’.

Oh help?
Ja, ‘oh help’. Want, hoezo moet deze meneer ‘door mij gemotiveerd worden’?
Je kunt je laten inspireren, enthousiasmeren of nieuwe inzichten op doen door anderen. Hartstikke leuk om je vlammetje van extra zuurstof te voorzien zodat het een waar vuur gaat worden.

Maar.
Je kunt niet iemand anders jouw vlammetje laten ontsteken. Dan heb je, naar mijn bescheiden mening, een probleem.
Dat zou namelijk betekenen dat je niet vanuit jezelf gemotiveerd bent om dat te doen waar je ‘in vuur en vlam’ door komt te staan. En dan is het maar de vraag of dit is wat je te doen hebt. Klopt het dan wel waar je mee bezig bent?

Doe jij de dingen momenteel omdat je ze zelf wilt of omdat je denkt dat het zo moet volgens ‘wie dan ook’?

Vorige week had ik een sessie met een klant. Nadat ze zichzelf in beeld zette met Playmobil, zette ze daarna haar bedrijf in beeld. We kwamen tot de conclusie dat niet haar kwaliteiten in haar bedrijf aan het werk zijn, maar alle vervormingen. Daarmee bedoel ik dat ze bijvoorbeeld niet haar kwaliteit ‘harde werker’ neerzette, maar dat poppetje de titel ‘ploeteraar’ gaf.

Op een gegeven moment vroeg ik haar, wat maakt dat ze al haar kwaliteiten zo negatief ziet? Ze zei ‘omdat ik alleen maar doe wat ik geleerd heb te moeten doen. En dat doe ik, ik ploeter me er doorheen.’
Er was geen sprake van een intern vuur. Zelfs niet van een vlammetje. Alles was gedoofd, omdat ze simpelweg deed wat iemand van buitenaf haar verteld had te moeten doen en dat dit blijkbaar niet haar manier is.

Nadat we terug gingen naar de kwaliteiten van haar poppetjes, ontstond er een heel klein vlammetje. Minimaal, maar er kwam echt een lichtpuntje. Door de negatieve kant een halt toe te roepen, ontstond er ruimte. Van binnen. En van daaruit gaan we verder bouwen.
We gaan ervoor zorgen dat dit vlammetje een stevig vuur wordt. Niet omdat ik haar ga vertellen hoe ze het moet doen. Of wat ‘goed/fout’ is. Nee, omdat we ervoor zorgen dat ze zichzelf goed leert kennen en ontdekt waar ze zelf gemotiveerd van wordt. Daarna gaan we pas bouwen. Onderzoeken hoe ze haar diensten zo kan ontwikkelen dat zowel zijzelf als haar klanten er mega blij van worden.

Dus, vertel eens, hoe zit het met jouw vlammetje? Is hij er nog? Is het een mini vlammetje of een grote vlammenzee? Heb jij iemand anders nodig om dit vlammetje te laten bestaan of komt hij echt van binnenuit? Wil je het hieronder met me delen?

Ik moest dit echt even kwijt, mijn vlam wordt namelijk een mega groot vuur wanneer ik mensen hoor praten over ‘gemotiveerd moeten worden door een ander’.
Echt, ik gun je zo dat je inziet dat dit niet de bedoeling is. Juist Jij! Je laten inspireren is prachtig en prima, maar je laten motiveren, poeh, nee, alsjeblieft.

Dus ben jij vanuit jezelf gemotiveerd om aan de slag te gaan? Top, maak er een laaiend vuur van!
Ben je misschien je vlam kwijt? Is het gedoofd door ‘wat of wie dan ook’. Dat zou betekenen dat je op wilskracht nu doet wat je moet doen. En echt lieve ondernemer, dat houdt een keer op. Ontdek waar je echt blij van wordt en ontsteek het vlammetje weer.
Voel je dat je vlammetje alleen net even wat zuurstof nodig heeft? Denk goed na wat hiervoor nodig is en zorg ervoor dat het weer groots gaat worden!

Vlam kwijt of geen idee hoe je er meer zuurstof in moet brengen? Dan lijkt het me de hoogste tijd om aan de slag te gaan met elkaar. Bel me direct op 06-25301523, ik kijk met liefde een half uurtje met je mee zodat je voor nu verder kan. Of klik hier om direct te zien wat je hier aan kunt doen.

Zorg ervoor dat je vlammetje niet uit gaat en je precies dat doet waar jij blij van wordt. Juist Jij.

Een hele fijne dag vandaag, op naar vlammen van binnenuit, maar dan echt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *