Het is simpelweg een feit, jij bent goed in…

Het is een feit, jij bent goed in...

Oh wat is het voor ons ‘nuchter, Nederlands volkje’ toch lastig om te zeggen waar we goed in zijn. We stamelen maar wat als iemand ons vraagt ‘wat ons bijzonder maakt’ of ‘waarom klanten juist bij jou moeten kopen’.

Als we het al wel weten én onder woorden durven brengen, dan zwakken we het al snel af ‘valt wel mee hoor’, of ‘ik bedoel dit niet arrogant, maar…’

Ik ben er een tijdje op gaan letten hoe mensen dit aanpakken. Neem van mij aan, er zijn heel weinig mensen die er zeg maar ‘geen’ last van hebben. Ik hoor het tijdens netwerkgesprekken en netwerkbijeenkomsten. Je ziet mensen ongemakkelijk worden, draaien en al lachend een antwoord geven. Bijna vol schaamt geven ze dan aan ‘ik hoor vaak dat ik goed ben in…’

Ook zie ik het gebeuren in mijn trajecten. Welke je ook kiest, we komen altijd ergens een keer het woord ‘kwaliteiten’ tegen. Jezelf kennen en neer durven zetten is nou eenmaal iets waar ik voor sta.
Veel mensen gaan aan de slag met mijn leger Playmobil en aan de manier waarop ze de poppetjes bekijken en pakken (of juist niet) is direct duidelijk of ze hier moeite mee hebben. En dan heb ik het nog niet eens over de woorden die ze er vaak bij zeggen… (Ik sta er niet tussen, ik kan de kwaliteit niet vinden, het zijn er wel veel he…)

Het is een feit

Soms vinden klanten het enorm ingewikkeld en lopen op zo’n moment bijna vast. Om een eerste stap te zetten, vraag ik ze dan om hun reviews erbij te pakken. Wanneer je namelijk kijkt naar je reviews, dan lees je daar wat anderen goed vinden aan jou.

En nee, dat is niet van waaruit ik vind dat je moet gaan praten en denken,  het kan wel een startpunt zijn om vanuit te gaan kijken.
Wanneer anderen zeggen dat je ergens goed in bent, zijn wij, dat ‘nuchtere, Nederlandse volkje’ er wederom goed in om te bagatelliseren, ‘ja maar…’.
Op dat moment grijp ik in. En niet voorzichtig, meer in de zin als ‘stop hiermee’. Een keer raden hoe de klant dan naar me kijkt…

Wanneer een klant bijvoorbeeld tegen je zegt ‘dat ze je ontzettend dankbaar is omdat je haar onwijs hebt geholpen met het in kaart brengen van een probleem zodat ze nu weer verder kan,’ dan kun je twee dingen doen:

  1. Je zegt: “ach joh, stelt niets voor”
  2. Je zegt: “wow, dank je wel, graag gedaan”

Voel je het verschil?
Zowel voor jou als ontvanger als voor de gever van het compliment?

Onthoud vanaf nu dit: Als iemand anders tegen jou zegt dat je ergens goed in bent, dan zeg je ‘dank je wel’. Je laat het echt even doordringen naar je gevoelswereld en hangt er geen oordeel aan. Dan ga je het vanzelf een keer geloven…

Wanneer iemand anders iets over jou zegt, dan is dit een feit. Dat heb jij niet zelf bedacht, dat heeft een klant zo ervaren. Dus neem dit dan ook aan als feit. Enne over feiten valt niet te onderhandelen…

Simpel

Klinkt simpel he. Dat is het ook. Het is een kwestie van oefenen en doen. Ik spreek uit ervaring, het wendt én werkt, echt.

Wil je me laten weten wat bovenstaande bij je oproept? Ben je het met me eens of roept het weerstand op? En wat deed het met je toen je een keer ‘dank je’ zei op een compliment zonder het af te zwakken?
Ben benieuwd!

Als je dan toch reageert, schrijf er meteen een lijstje bij met ‘feiten’, dus dingen waar je goed in bent. Kun je meteen oefenen met dit te gaan zien en voelen als een feit ?.

Mocht je dit nou stiekem mega lastig vinden, doe daar dan iets mee.
Kom jezelf in beeld zetten met mijn leger en ga opzoek naar jouw kwaliteiten in de training ‘Jezelf en je bedrijf in beeld’.

Het is een van je laatste kansen, want ik ben bezig met een super gaaf aanbod en daar hoort deze training niet meer bij. Mijn leger integreer ik in mijn programma’s, als losse training gaat hij er uit, het begint namelijk pas wanneer je jezelf in beeld hebt…

Dus, oefen met het zeggen van ‘dank je wel’ wanneer je een compliment krijgt. Als je het lastig vindt om van jezelf te zeggen wat je goed kunt, pak in eerste instantie je reviews erbij, ‘check de feiten’ én doe er wat aan door je hier direct aan te melden voor één van de laatste 2 trainingen ‘Jezelf en je bedrijf in beeld’.

Ik gun het je.

Juist Jij

Ps. Niet alleen de training ‘Jezelf en je bedrijf in beeld’ gaat er uit, van al mijn losse trainingen neem ik afscheid. De ervaring leert dat het mega mooie trainingen zijn, maar dat het nog waardevoller is wanneer je daarna aan de slag gaat met wat je geleerd/ontdekt hebt.
Mocht je toch nog gebruik willen maken van één van de trainingen, je kunt ze nog in de maanden oktober en november boeken… Grijp je kans!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *